Начало / Статии / Статии - Камбоджа

10 съвета преди да тръгнеш за Камбоджа

Автор

/

Имаш самолетни билети, проучил си забележителностите в Камбоджа, които искаш да види, и ти остава само стегнеш багажа. Нужна ти е не повече от седмица, за да се подготвиш за пътуването си до Камбоджа, ето най-важните неща, които да знаеш:

1. Местната валута е риел, но е препоръчително да пазаруваш с долари, тъй като цените в повечето ресторанти, забележителности и магазини са обявени в долари. Тъй като курсът е приблизително 4000 риела за 1 долар и местните предпочитат да имат долари, ще ти връщат ресто в риели. Няма никакъв смисъл да ходиш с хиляди риели в джобовете. Добре е да се отървеш от повечето/всичките риели преди да напуснеш страната. Повечето банкомати също пускат долари.

2. Можеш да вземеш виза при пристигане на границата или предварително онлайн, за да избегнеш опашките. Освен това, при влизане в Камбоджа през сухоземните граници, е по-вероятно да станеш жертва на корумпираните гранични служители.

3. Няма нужда да си правиш някакви специални ваксини, достатъчно е винаги да имаш репелент подръка, за да се предпазиш от комарите. Където и да пътуваш по света, винаги е препоръчително да си купуваш репелент на място, тъй като съставките му са съобразени с местните видове комари.

4. Местните са усмихнати, но за съжаление, мнозина ще се опитат да се възползват от теб. Информирай се за обичайните цени на нещата предварително от доверен местен или от други хора, които скоро са били в страната.

5. Ако посещаваш древните руини на Анкор Ват, може да избираш между 1-дневен, 3-дневен и 7-дневен билет. При вторите два варианта не е задължително да ходиш в 3 или 7 последователни дни (може да си избереш 3 дни в рамките на седмица и 7 дни в рамките на 10 дни). Сутрин опашките пред касите са огромни, защото всеки иска да види изгрева. Ако си купиш билет след 17 часа, той ще важи от следващия ден (касите затварят в 17:30 часа). Цените от февруари 2017 г. са: 42 долара за 1-дневен билет, 62 долара за 3-дневен и 72-долара за 7-дневен.

6. Да видиш изгрева на Анкор Ват е едно от нещата, които стоят на челно място в списъка с мечти на посетителите от цял свят. Имай предвид, че прочутото езеро, в което се отразява слънцето, е доста по-малко, отколкото изглежда на снимки, а около него се струпват стотици хора. Ситуацията изглежда горе долу така в посока храма:

...и така на брега на езерото:

7. Не забравяй, че много от руините на Анкор Ват и околните храмове са места, които и до днес се почитат от будистите. На всеки храм има охрана, която няма да те допусне, ако не си с покрити колена и рамена (и за мъже, и за жени). Ако дългите ръкави не ти понасят в жегата, добра идея е да носиш голям шал, с който да се покриваш.

8. От местната кухня опитай пържени буболечки (от пазарите или от специалните кафенета, които сервират буби, тарантули и др., сготвени по европейски вкус), крокодилско месо, лок лак (телешко в соев сос и сос от скариди).

9. Ако ходиш в Тайланд и Камбоджа, в Камбоджа уличните масажи са по-евтини.

10. В много заведения в следобедните часове има happy hour и малка наливна бира струва 1$.

Ето ги и най-добрите оферти за екскурзии до Камбоджа!

>
15 декември 2023 г.

Тагове

любопитно

полезно

багаж

Забележителности наоколо

Избрани оферти