Начало / Статии / Статии - Камбоджа

Сием Реап: градът, който пази входа за Ангкор Ват

Автор

/

Това, заради което туристите идват в Сием Реап, се намира малко извън града - древният храмов комплекс Ангкор Ват. Всички, които искат да разгледат огромният комплекс, отсядат в Сием Реап. Оттам за 10 минути с тук-тук или за около половин час с колело се стига до входа на Ангкор Ват. 

Какво обаче се случва в града след като вратите на Ангкор Ват затворят след залез и туристите изпълнят неговите улици?

Снимка: iStock by Getty Images

Няколко думи за Ангкор Ват

В продължение на повече от 400 години Ангкор Ват е бил столица на Кхмерската империя, а пищността на храмовете му, запазени до днес (макар и частично погълнати от растителността на джунглата) впечатлява милиони туристи всяка година. След заснетите тук кадри от филма за Лара Крофт мястото стана още по-популярно и е най-посещаваната забележителност в Камбоджа.

Какво можете да видите и правите в Сием Реап

До голяма степен животът в Сием Реап е подчинен на туризма (ще го осъзнаете в пълна сила, когато видите типично населено място в Камбоджа, което е далеч от туристическите зони). 

Централната пешеходна улица и пресичащите я алеи се събуждат за живот след залез, когато туристите се върнат от руините. Предлага се всичко, което можете и не можете да си представите - от масажи, бира и коктейли на промоционални цени, през джунджурии, азиатски подправки и дори забранени вещества. Забавлявайте се и си пазете личните вещи. 

Ресторантите предлагат предимно азиатска кухня, частично съобразена с европейския и американския вкус (това се отнася предимно до готвене с по-малко лютиви подправки). Самите камбоджанци консумират много буболечки (тарантули, щурци, мравки, скакалци), които се продават пържени и печени на големи купчини на местните пазари. Ако се осмелявате да опитате, но огромният куп щурци просто не ви изглежда апетитно, пробвайте се в държания от французин ресторант в града, където насекомите се поднасят с познати на европейците ястия - банички, ориз, салати. Тук може да се опита и крокодилско месо. 

В Сием Реап има и нощен пазар, който отваря около 17 часа. На него освен традиционните за всяка дестинация китайски сувенири, ще откриете и произведения на местни творци.

Полезни съвети за пътуване до Сием Реап

Местната валута е риел, но спокойно можете да пазарувате и в долари. Пазаренето е прието и дори желателно на много от местата. 

Непременно си носете репелент. Пийте бутилирана вода. 

Ако ще посещавате Ангкор Ват по изгрев, уговорете се с тук-тук от предишната вечер и предварително уточнете цената.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Виетнам!

>
26 септември 2023 г.

Тагове

медитация

забележителности

стари градове

екозтика

архитектура

Забележителности наоколо

Избрани оферти