Начало / Статии / Статии - Русия

Санкт Петербург – перлата на Русия

Автор

/

Санкт Петербург е град в Северозападна Русия, разположен в делтата на река Нева при вливането й в Балтийско море.

Санкт Петербург е сравнително млад град, основан през 1703 г. от цар Петър Велики с идеята да бъде прозорец на Русия към Европа.

Въпреки кратката си история, градът е столица на Руската империя в продължение на два века и може да се похвали с изключително богато и вълнуващо минало, което е дало отражение върху цялостния облик и дух на града. Санкт Петербург, наричан още Северната Венеция, съвсем справедливо е считан за един от най-красивите градове в Европа.

Подобно на Венеция, градът е пресечен от 93 естествени и изкуствени водни канала с над 300 моста, по брой на които Санкт Петербург е на едно от първите места в света.

Санкт Петербург е град на музеи с богати колекции, красиви паркове и приказни дворци. Ермитажът, Зимният дворец, резервата Царское село, Белите нощи са само част от символите  на Санкт Петербург до които всеки турист би искал да се докосне.

Паркови комплекси и други забележителности

Комплекс Царское село е забележителен паметник на световната архитектура и парковото изкуство, извънградска резиденция на Екатерина Велика. Тук се намира  Екатерининският дворец – блестящ образец на руския бароков стил с прочутата си Кехлибарена стая, чийто стени в миналото са били изцяло облицовани с кехлибар. След продължителна реставрация стаята е отворена отново за посещение. На територията на комплекса се намират Александровският дворец, много красиви градини и живописни паркове със скулптури и паметници.

Петерхоф е грандиозен парков комплекс, извънградска резиденция на Петър Велики, превъзхождащ по великолепие френския Версай. Комплексът включва няколко богато украсени двореца, заобиколени от пищни градини, прекрасни паркове, фонтани и водни каскади, позлатени статуи.

Невски проспект е главната улица преминаваща през историческия център на Санкт Петербург с дължина 4,5 км, по протежението на която се намират много красиви сгради, площади и паметници на културата. Днес е център на културния живот и любимо място за разходки и пазаруване. Един от символите на улицата е Казанският събор – грандиозен храм, построен в строгия стил на класицизма, обграден от тържествена колонада.

Белите нощи в Санкт Петербург са уникално природно явление, което може да се наблюдава през лятото от края на Май до началото на Юли. Белите нощи са природен феномен, който може да се наблюдава в Санкт Петербург благодарение на северното географско разположение на града и факта, че на такава географска ширина през този период от годината слънцето не може да залезе и се скрие зад хоризонта. Така нощите са светли и светлината през деня и нощта не се различава.

Музеи и дворци

Ермитажът е един от най-големите и известни музейни комплекси в света, разположен на р. Нева. В Ермитажа се съхраняват около 3 млн. художествени паметника на световната култура – картини, скулптури, археологически находки от античността до наши дни. Заема 6 сгради – Зимния дворец, Малкия Ермитаж, Големия Ермитаж, Новия Ермитаж, Ермитажния театър, Меншиковски дворец. Централно място в комплекса заема Зимният дворец, който е бил резиденция на руските императори и се отличава с пищна украса на фасадите и помещенията в стил барок. Първата колекция от живописи е била закупена от Екатерина ІІ. В Ермитажа се съхраняват уникални произведения на Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Рубенс, Тициан, Рембранд, Ван Гог. 

Руският музей е най-големият музей на руското изобразително изкуство с около 400 000 експоната от различни школи и направления – от 12 в. до 20 в. Помещава се в сградите на няколко двореца, като централно място заема Михайловския дворец. Музеят е и голям научно-изследователски център. Пред музея се намира Площадът на изкуствата, на който са разположени още сградите на Филхармонията, Театъра на комедията, Етнографския музей.

Юсуповският дворец е разположен на река Мойка и е един от най-красивите паметници на класицизма, отличаващ се с изящни линии и пропорции. Дворецът впечатлява с разнообразната си архитектура в отделните помещения – барок, източен стил, неокласицизъм. Помещенията са богато украсени с резби, мрамор, изящни мебели, позлатени предмети. Богата колекция от жипопис, скулптури има в музея на двореца. Дворецът влиза в историята на Русия и като място на убийството на Григорий Распутин.

Храмове на православието

Петропавловският събор е изключително красива катедрална църква в стил барок, разположена в едноименната крепост на най-високото място в Санкт Петербург, така че да се вижда от почти всички части на града. Храмът има 122 м висока камбанария, завършваща с позлатен връх и фигура на ангел, както и позлатен иконостас.

Исакиевският събор  е голям православен храм-музей, разположен на Исакиевски площад, който впечатлява с големия си купол, облицованите с мрамор стени, красиви мозайки и икони.

Смолни събор е разположен на река Нева и се състои от основна катедрала и заобикалящи го постройки. Комплексът е построен за дъщерята на Петър Велики – Елизабета. Храмът е в стил барок, оцветен в синьо и бяло, с висока камбанария и пет красиви купола. Днес храмът е преустроен в концертна зала.

Вижте списък с всички забележителности в Санкт Петербург.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Санкт Петербург.

 

Виж още: 

Екскурзии - Москва

Круизи - Русия

Екскурзии - Скандинавия

>
16 април 2019 г.

Тагове

Русия

Санкт Петербург

Забележителности наоколо

Избрани оферти