Начало / Статии / Статии - България

Батулийски манастир Св. Никола край Своге

Автор

/

Манастирът бил основан през 1922 г. по идея на Александър Стамболийски (1879 - 1923), водач на Българския земеделски народен съюз и министър-председател на България от 1919 до 1923 г. Името му е свързано и с построяването на железния мост при гара Реброво, на 4 км от обителта през 1921-1922 г.

Жилищните постройки са двуетажни и имат формата на буквата "Г". На втория етаж има дървени чардаци. На сградата се чете надпис: "През времето на Негово блаженство Йосиф I Екзарх на българите и Негово Високопреосвещенство Софийски митрополит Партений с подаянията на благочестиви християни, от мощната ръка на свещеник Емануил Златков се построи тази странноприемница, 3 юни 1913 г".

Манастирската църква "Св.Никола" е разположена в южната част на манастирския двор. Тя е неголяма и уютна, без купол, с една издадена олтарна ниша (апсида). Пред входа има малко открито преддверие с арки. Над него, в плитка ниша, е изписан покровителят на храма св.Никола. В църквата няма стенописи, но стените й са украсени с икони. Срещу иконостаса са наредени красиви църковни свещници. Вдясно от иконостаса има красив дърворезбован архиерейски трон с иконите на Иисус Христос и св.Никола. Близо до него е и големият кръщелен купел, в който се извършва тайнството кръщение.

Любопитно: Йосиф I (1840-1015) бил български екзарх от 1877 г. до края на живота си. Седалището му било в Цариград. Екзарх Йосиф I си поставил за цел да обедини духовно българския народ под крилото на Българската екзархия. До Балканската война (1912 г.) в нея влизали 7 епархии от България, 8 епархии в Македния и 1 в Одринско. Негова заслуга било откриването на българска духовна семинария (средно специално учебно заведение за обучение на свещеници) в Цариград. По негово време били изградени църкви, обучавали се свещеници, откривали се училища, изпращали се даровити младежи да учат в чужбина. През 1902 г. ЕКзарх Йосиф бил избран за почетен член на Българското книжовно дружество, преименувано през 1911 г. в Българска академия на науките. След Балканската война той преместил седалището на Екзархията в София. Починал през 1915 г.

Общи данни за манастира: Батулийски манастир "Св.Никола", 20 в., действащ, мъжки, без монаси, храмов празник - 6 декември

Къде: с. Батулия, 14 км от гр.Своге, България

Кога: целогодишно

>
10 декември 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти