Начало / Статии / Статии - Норвегия

Как Тронхайм стана кулинарна столица на Европа

Автор

/

NasamNatam.com и кулинарният канал Soul&Pepper TV представят своята поредица за кулинарни дестинации и пътешествия.

През 2022 г. норвежкият град Тронхайм и околностите му са обявени за Европейски регион на гастрономията. Градът отдавна е известен с кулинарната си сцена, но това, което най-много му помага да спечели приза, е акцентът, който тук се поставя върху връзката между селските и градските продукти, компании и клиенти. Освен това районът, наред с цяла Норвегия, е пионер в зелената икономика и устойчивото развитие на бизнеса, включително и кулинарния.

Снимка: iStock by Getty Images

Често наричат Тронхайм “домът на северните вкусове”. Тук ще откриете огромно разнообразие от заведения за хранене - от няколко ресторанта със звезда Мишлен до малки семейни гостилници с няколко маси и сърдечни собственици, които не само ще сготвят за вас, но и ще ви забавляват с историите и музикалните си изпълнения. В менютата на заведенията можете да откриете цялото разнообразие на норвежката кухня - прясна риба и морски дарове от фиордите, горски плодове, зеленчуци и дивеч.

Някои ресторанти в града предлагат дегустационни менюта с между 10 и 20 мини порции от различни типични за района ястия. А когато откриете новите си любими вкусове, сте готови за голяма порция.

Снимка: iStock by Getty Images

Тук спокойно можете да си организирате кулинарен тур, като дори и 10 дни няма да ви стигнат да видите и опитате всичко, което регионът има да предложи. В града и малките населени места наоколо има малки стопанства, био ферми и малки пивоварни които са отворени за посещения и дегустации.

Пекарните на Тронхайн също са добили легендарен статус. Седнете в някоя със закътана градина край реката, за да се отдалечите от градския шум и да опитате прясно изпечени кроасани или канелени кифлички.

След обилен обяд или просто за да попиете атмосферата на града, се разходете по крайбрежието на река Ниделва, където има изградена пешеходна алея с гледка към старинни цветни дървени къщи и нови квартали.

Спрете пред величествената катедрала Нидарос - най-северната готическа катедрала в света. С кулите и детайлните си скулптури тя е еднакво впечатляваща гледка през всички сезони и независимо от времето. Построена е между 1070 и 1300 г. върху гробницата на свети Олав - викингския крал, който донася християнството в Норвегия. 172-те стъпала до върха й са тъмни и стръмни, но усилието си заслужава, защото горе ви очаква най-невероятната гледка към центъра на града.

Снимка: iStock by Getty Images

През Средновековието тук се появява един от най-популярните поклоннически маршрути в Северна Европа - Пътят на свети Олав от Осло до катедралата в Тронхайм. И днес има пилигрими, които ходят по част или цялото трасе, а мнозина все още спазват традицията да обиколят катедралата три пъти при пристигането си.

*

Открийте още вдъхновение, идеи и рецепти по българския кулинарен канал Soul&Pepper TV!

>
24 януари 2022 г.

Тагове

кулинарен туризъм

любопитно

полезно

Soul and Pepper TV

Забележителности наоколо

Избрани оферти