Начало / Статии / Статии - Норвегия

Кралският дворец в Осло

Автор

/

Кралският дворец в Осло се намира на малък хълм в центъра на града, в единия край на главната пешеходна улица Карл Йохан. 

Дворецът е построен през 19 в. като резиденция на крал Чарлз III, който бил едновременно норвежки и шведски монарх. Сега е официалната резиденция на краля на Норвегия Харалд V. 

Дворецът е проектиран от датския архитект Ханс Линстов. За да достигне сегашния си блясък, претърпява редица реставрации. Статуята пред двореца е на крал Карл Йохан и е най-голямата изцяло бронзова статуя в Норвегия.

Кралският парк, който допринася за очарованието на двореца, е един от най-големите паркове в страната. Приказно зелените поляни са обичани места за пикник и слънчеви бани през топлите месеци. Независимо от сезона и времето, по алеите ще се разминете с не един и двама тичащи за здраве норвежци. Романтичният облик на кралския парк се допълва и от три езера с водни лилии и грациозно плаващи патици. 

Дворецът е отворен за посещения през лятото. През 2014 г. можете да го посетите от 21 юни до 17 август, понеделник-четвъртък, събота: 11 - 17 ч.; петък-неделя: 13 - 17 ч. Билетите за вход в двореца включват организирана обиколка с гид. Разходката продължава около 1 час и започва на всеки 20 минути. 

>
26 май 2014 г.

Тагове

дворци

кралски дворци

Забележителности наоколо

Избрани оферти