Начало / Статии / Статии - Норвегия

Хардангерфьор - кралят на фиордите в Норвегия

Автор

/

От безбройните фиорди, които изплитат дантелата на норвежкото крайбрежие, Хардангер – Градинският фиорд – е по общо мнение един от най-красивите. Терасирани овощни градини покриват неговите плодородни брегове, тъй като той навлиза 181 км навътре в сушата.

Особено прославен като дестинация по време на цъфтенето на ябълките и черешите, той се преобразява във вълнист килим от розови и бели цветчета през късната пролет, когато туристи се тълпят тук на ежегодното поклонение. Идеалната изходна база за разглеждане на този изключителен кът на Западна Норвегия е разположеният в подножието на стръмните брегове на Хардангерфьор малък хотел „Утне“, приемащ гости от цял свят от 1722 г.

Хардангерфьор, Утне, Норвегия

Най-старата в Норвегия странноприемница е управлявана от една и съща фамилия пет поколения наред, преди да бъде купена от културна фондация през 1996 г., което гарантира, че нейните красиви исторически мебели и драперии (да не говорим за гостоприемството и чара) ще си останат непокътнати и в бъдеще. Винаги дружелюбните съдържатели на странноприемницата я поддържат уютна, спретната и приятна. Традиционният норвежки интериор от оцветено дърво и произведения на декоративното изкуство е прост, лек фон за фамилните старини и снимки и картини, оставяни от художници, които са се влюбили в това място от края на ХІХ в.

Наблизо е етнографският музей на Хардангер, превъзходната градска атракция на открито, представяща сборна ферма, съставена от сгради от ХІХ в.

Къде: Утне, (140 км югоизточно от Берген), 370 км от Осло, Норвегия
Най-добро време: май-септември

Виж актуалните оферти за пътуване в Норвегия!

Виж още:

Екскурзия в Дания

Екскурзия - Финландия

Екскурзия в Швеция

Екскурзия в Исландия

>
05 май 2020 г.

Тагове

любопитно

природни забележителности

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти