Скаген - „краят на земята“ на Дания

Вижте галерия
1 от 10Датчаните го смятат като своего рода Ривиера, докато американците го оприличават на Кейп Код. В най-северната част на полуостров Ютландия и континентална Европа малките, закалени от тежкия климат рибарски общини, които от векове обитават тези обрасли с пирен бърда и помитана от морето брегова линия, се съединяват с една процъфтяваща художническа колония – и туристите, които ги следват. Всички са примамени от простия живот в Скаген – забележителния град и незасегнатите от цивилизацията дюни.

Малкият, но превъзходен музей „Скаген“ показва нагледно творбите на местното импресионистично движение от края на ХІХ в., вдъхновено от земни и морски пейзажи, както и от променливите цветове и качеството на светлината тук.

Писателите са били също толкова развълнувани – Исак Динесен пише голяма част от своята книга Извън Африка, докато гостува в удивително очарователния, с островръх покрив хотел „Брьондумс“.

Скърцащи подове и обзаведени със старинни мебели заседателни зали ви карат да се чувствате като в частен дом, открояващ се със немалко стари картини, дадени в замяна на нощуване тук. 150-годишната интимна трапезария на странноприемницата предлага изключително пресни и вкусни ястия, с предвидим акцент върху морските дарове.

Всяка сутрин на зазоряване местните жители избират най-доброто в един подобен на хамбар дом на рибната борса, преди дневният улов да бъде обсъден и разпратен с кораби за пазарите в цяла Северна Европа.

Къде: Скаген, 482 км северозападно от Копенхаген, Дания
Най-добро време: юни-октомври.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Копенхаген!

Виж още:

Екскурзия в Малмьо

Екскурзия в Хамбург

Екскурзия в Берлин

 

Дата: 19 февруари 2015 г.
4.5/5, 11651 гласа
Забележителности около Копенхаген