Начало / Статии / Статии - Норвегия

Свети Валентин в Скандинавия

Автор

/

Как посрещат Свети Валентин в скандинавските държави. Харесайте си традиция и я превърнете в своя!

Ако все още си мислите, че северните народи се състоят предимно от ледени кралици, снежанки и снежни човеци, то вероятно не сте се натъквали на местен скандинавец. Истината е, че скандинавците са наистина топли хора - изключително приятни, отзивчиви и радващи се на живота (няма как, причина за това е и безсрамно високия жизнен стандарт).

В контекста на настоящия любовен месец, нека облечем приказката за топлата северна кръв с романтичните традиции за Свети Валентин във всяка скандинавска страна:

НОРВЕГИЯ

В Норвегия на 14-и февруари повечето хора гледат нагоре. Буквално. Легендите разказват, че ако на този ден човек види двойка чифтосващи се птици, това означава, че пролетта и любовта са наблизо. Логиката е безспорна - все пак пролетта и любовта обикновено вървят ръка за ръка.

ДАНИЯ

Традицията повелява на този ден мъжът (обикновено) да изпрати на възлюбената си специално писмо "Gækkebreve" (буквално означава "писмо-гатанка"), което много прилича на снежинките, които изрязваме от хартия в училище. То съдържа кратко любовно стихче, а накрая авторът се подписва вместо с името си - с точки, като за всяка буква от него слага по една точка. Ако девойката познае от кого е писмото, той ще получи от нея шоколадово яйце на Великден. Често датската валентинка е придружена и с хербаризирано кокиче - предвестникът на пролетта, с когото пристига и любовта.

ШВЕЦИЯ

На Свети Валентин шведските двойки изразяват любовта си един към друг, гледайки залеза, вечеряйки в изискан ресторант или просто забавлявайки се заедно до сутринта. През 60-те години на миналия век цветарите в Швеция взели пример от колегите си в САЩ и започнали да шумят все повече и повече около 14-и февруари. Резулатът днес - огромни количества рози, желирани сърца и сладкиши се купуват като за последно, а влюбените щастливо си ги разменят в знак на любов един към друг.

ИСЛАНДИЯ

За Исландия 14-и февруари не е празник с голямо значение и се отбелязва с "по-изчистени" жестове. Щастието, както знаем, е в малките неща... и големите букети с цветя, добавят исландците. Цялата страна бива залята от огромна цветна вълна, като букетите са кой от кой с по-внушителни размери. Друг елемент на Свети Валентин тук е приготвянето на специално празнично меню. Какво по-романтично от това освен вечерята, да споделите и закуската с любимия на свещи. Все пак сте в Исландия, полярните нощи са в разгара си.

ФИНЛАНДИЯ

Свети Валентин е млад празник в календара на Финландия. Въпреки че се отбелязва едва от 1980 г. насам, 14 февруари е обичана и очаквана с нетърпение дата всяка година. Финландците наричат Свети Валентин "Ystävänpäivä", което в буквален превод означава Ден на приятелството. Организират се тематични събития и хората искрено се веселят на този празник.

Виж най-добрите оферти за празнуване на Свети Валентин!

Виж още:

Екскурзия в Дания

Екскурзия в Норвегия

Екскурзия в Швеция

Екскурзия в Исландия

>
23 януари 2024 г.

Тагове

любопитно

романтика

свети валентин

203 предизвикателства

Забележителности наоколо

Избрани оферти