Начало / Статии / Статии - Норвегия

Викингшипхусет - забележителни хилядолетни реликви

Автор

/


Епохата на викингите, когато древните жители на Скандинавския полуостров тероризират крайбрежията на Европа, трае приблизително от 800 до 1050 г. (казват, че дръзкият пътешественик Лайф Ериксон е открил Америка през 1001г). Записана е само малка част от техните ярки саги и легенди, разкрасявани през вековете при устното им предаване.

„Викингшипхусет“,  Осло, Норвегия

Единственото най-добро място за запознаване с богатството на тяхното наследство е в подобния на катедрала „Викингшипхусет“, или Музей на викингските кораби, построен през 1936 г., за да приюти три невероятно добре запазени викингски кораба от ІХ в., открити в края на предишния век в близкия фиорд Осло.

Смятани за най-значимото археологическо хранилище на страната, трите кораба съдържат кралските тела на викингски вождове и една кралица (за която се смята, че е бабата на Харалд Русия), всички погребани с техните слуги, любими животни и безброй артефакти, предназначени да им служат в отвъдния живот по кралския начин, на който те били свикнали.

Заедно те съставляват най-голямата викингска находка на всички времена и са оформили разбирането за далечното морско минало на Норвегия. Художественото майсторство и занаятчийското умение потвърждават, че викингите са били превъзходни не само в плаването.

Къде: Осло, Норвегия
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в Осло!

Виж още:

Екскурзия в Копенхаген

Екскурзия в Берлин

Екскурзия в Стокхолм

>
18 януари 2012 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

музеи

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти