Начало / Статии / Статии - Норвегия

Гайрангерфьор - Норвегия в своя най-впечатляващ вид

Автор

/

Омаяни от несравнимите природни красоти и в търсене на места за идеален риболов на сьомга и пъстърва, европейците (особено британците) „откриват“ норвежките фиорди в края на ХІХ в. Отвесната скална стена Гайрангерфьор, дълга 16 км, е била – и все още е – смятана за върхът: Норвегия в своя най-впечатляващ вид. Вижте я от забележителния Път на орлите (Орневеген) от Андалснес до Гайрангер, с неговите единайсет остри завоя, от които ти настръхват косите – завършен през 1952 г., той остава удивителен подвиг на инженерната мисъл. Спрете на Орловия завой, за да се насладите на незабравимата гледка на фиорда, лъкатушещ през долината. От Андалснес до Валдал се простира друг от норвежките дръзки криволичещи пътища, Тролстиген (Пътят на троловете), който прекосява един от най-затънтените краища на Норвегия.

Гайрангер не е най-достъпният  от фиордите, но безспорно е най-популярният: туристите имат богат избор на атракции – полудневни круизи, превъзходен лов на сьомга, пешеходен и  велосипеден туризъм, посещения на затрогващо безлюдни фермерски селца, недостъпни по суша, и екскурзии до Йостедалсбрен, най-големия ледник в Европа, и смайващите водопади с имена като Седем сестри или Булчински воал.

Една разкошна база, от която да се предприемат походи за опознаване на областта на Гайрангерфьор и близкия Норангсфьор, е хотел „Юнион“. Той е един от старовремските „фиордски замъци“, толкова популярни в края на ХІХ  в. Днес обновен и модернизиран, хотелът все още е  ненадминат в областта: норвежкият крал Харалд и кралица Соня избират да отпразнуват сребърната си сватба тук през 1993 г. Можете дори да се изкъпете в оригиналната баня на германския кайзер Вилхелм (той е идвал тук не по-малко от двайсет и пет пъти), ако можете да се преборите за стая 12.

Гайрангерфьор (Geirangerfjord): приблизително седем часа от Осло по Серпентинния път.
Хотел „Юнион“: Ойе, на бреговете на Норангсфьор (373 км от Берген, 427 км от Осло).
Кога: отворен от края на април до средата на октомври.
Най-добро време: май-септември.

>
28 май 2010 г.

Тагове

скандинавия

фиорди

Забележителности наоколо

Избрани оферти