Начало / Статии / Статии - Норвегия

Музеят „Мунк“ и хотел „Континентал“ в Осло

Автор

/

Едвард Мунк (1863–1944) остава изключително популярен тук – единственият северен художник, чието влияние е признато в световен мащаб. Приживе той не е постигнал големи успехи (посмъртно е възвеличен като бащата на експресионизма) и това е видно от факта, че е бил в състояние да задържи толкова много от произведенията си: над 22 000 от тях, негова собственост, са били завещани на град Осло през 1940 г., малко преди смъртта му.

Музеят
Сякаш те не били достатъчни, та колекцията се е уголемявала с времето от частни дарения, изпълващи музея „Мунк“, открит през 1963 г., до тавана. Сега тук има картини, графики, акварели, щампи, скулптури и лични вещи, като книги и писма, подбрана част от които е изложена и се сменя редовно.

Мунк изгубва майка си, когато е петгодишен, и често боледува като дете. Неговата пожизнена борба с болестите и душевните му терзания оцветяват много от картините му, които са в диапазона от реализъм до съвременен експресионизъм. Неговата най-прочута творба, Писък (Викът), беше открадната от музея през август 2004 г. За щастие Нощ (рисувана по време на един плодотворен период през 90-те години на ХІХ в., когато той добива известно признание) е все още тук.

Въпреки огромния брой изложени творби, представящи развитието на художника във всички възрасти и под влиянието на разнообразни естетически импулси, в тях се усеща неизменна меланхолия и самота.

Хотел „Континентал“, най-доброто място за пренощуване в столицата, е владян и управляван вече четири поколения от фамилията Брохман, която го построява през 1900 г. В него е изложена най-голямата колекция от графики на Мунк – собственост на фамилията, – които украсяват общите зали. Точно срещу Националния театър (и превъзходно разположен в привилегированата сянка на кралския дворец), той дълго време се радва на връзка с театъра, давайки подслон на изпълнители и любители на театъра като негови гости или в известното си Театрално кафене (Theatercafeen).

Най-автентично възсъздаденото виенско кафене в Северна Европа, Театралното кафене е било легендарно, откакто е открито. Оживено и винаги пълно, то е засенчвано само от своя по-официален събрат, много хваленото „Анен Етаж“, изискано място за едни от най-изтънчените вечери в града.

Съвсем друга е публиката в хотелския моден бар и ресторант „Лип“, популярен сред тълпа от хубави и представителни люде от откриването му в началото на 90-те години на ХХ в.

Къде: Музеят „Мунк“, Хотел „Континентал“, Осло, Норвегия.

>
29 март 2011 г.

Тагове

музеи

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти