Начало / Статии / Статии - Тайланд

Как да постигнем нирвана според будистите

Автор

/

Тръгнете ли на път из будистки държави, бързо ще забележите, че техните народи значително се различават от нас по много неща. До голяма степен тези разлики се дължат на филсофията на будизма. Добре е да се запознаете с някои от основните понятия в будизма преди да посетите будистка страна, за да разберете по-добре местните. Като например нирвана.

Според будистите всичко произхожда от съществуващите обстоятелства. Това означава, че за страданието трябва да има някаква причина. Ако тя бъде премахната, ще изчезне и самото страдание. Втората благородна истина обявява копнежа (танха) за такава причина. Ето защо Буда препоръчва да укротим желанията си, за да спрат страданията, предизвикани от тях. Третата благородна истина – ниродха, се отнася до прекратяването на страданието.

Прекратяването на страданието не означава да не се извършват обичайните всекидневни житейски дейности – самият Буда учителства цели 45 години, след като получава просветление, и през това време се натъква на всякакви естествени житейски проблеми. Вместо да се самоизолира от живота, будистът трябва да умее да го живее такъв, какъвто е, без да копнее за промени.

Със спазването на това правило за човек настъпва състояние на покой, наречено на санскрит нирвана. Човек престава да копнее за някого или за нещо, но това не е същото като да се стремиш към самоунищожение. Ето защо Буда се отнася критично към тези, които се опитват да се спасят от действителността, като копнеят за самоунищожение. Чрез нирвана трите огъня на непрекъсващото човешко страдание – алчност, омраза и илюзии, изгасват, подобно на свещ от вятъра. С други думи, като се отървем от деструктивните си копнежи, умът ни се освобождава от страданието и нещастието. Това го води до особена форма на щастие, породено от усещането за изрядно в морално отношение поведение.

За разлика от всичко останало на този свят, нирваната не е следствие от някаква причина – тя стои извън веригата от причинно-следствени зависимости. За нея се мисли като за вечна и неизменна. Докато всичко в света около нас (както и ние самите) е временно и предизвикано от определени причини и обстоятелства, нирваната е непредизвикано и непородено състояние, имащо стойността на абсолютна истина за будистите. Това блажено състояние на духа е достижимо за нас тук по време на нашия живот на земята. За разлика от повечето религии, които насърчават хората да водят порядъчен живот, за да получат като награда щастие в отвъдното, будизмът твърди, че окончателното приключване със страданието е възможно незабавно, още на този свят.

Самият Буда постига състояние на нирвана, когато е на 35-годишна възраст, и с поученията си се опитва да покаже и на другите как да стигнат до просветлението. Четвъртата благородна истина описва „пътя, който води до края на страданието“. Този път се казва мага, или Средният път, известен и като Осмичния (Осемкратния) благороден път.

*

Текстът е от "Книгата за религиите. Големите идеи обяснени просто" на Книгомания. 

>
12 март 2018 г.

Тагове

книги

будизъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти