Начало / Статии / Статии - Тайланд

Какво да видим в Банкок

Автор

/

Повечето забележителности на Банкок са съсредоточени в Стария град на остров Ратанакосин. Освен стотиците храмове, топ 3 на Банкок включва Гранд Палас, Уат По и Уат Арун. Гранд Палас е огромен и в него ще прекарате най-малко цялата си сутрин или следобед.

В земите на двореца влиза Уат Пра Кеу /Wat Phra Kaew – Храм на смарагдовия Буда/, най-светият будистки храм в Тайланд. За разлика от други храмове, той не се състои от единична сграда и не включва жилища за монаси. Вместо това представлява колекция от богато украсени свещени сгради и паметници.

Храмове

В Уат По /Wat Pho – Храм на наклонения Буда/ се намира най-голямата в света наклонена статуя на Буда и прословуто училище за масаж. Трябва да прекосите река Чао Прая /Chao Phraya/, за да видите изключителния Уат Арун /Храм на зората/. Главната конструкция е около 70 м висока и е заобиколена от четири по-малки пранга (кулоподобни религиозни архитектурни елементи). Това е един от най-живописните храмове в Тайланд и е изобразен на вътрешната страна на всички монети от 10 бата. Ако го изкачите и се вгледате по-внимателно, ще откриете, че всъщност е красиво декориран с цветни парчета китайски порцелан. Други по-големи храмове са Голдън Маунт, Уат Сутат и Уат Рачанада /Golden Mount, Wat Suthat и Wat Rajаnadda/.

Музеи

Банкок е място, на което можете да видите традиционни резиденции в тайландски стил. Повечето посетители посещават Къщата на Джим Томпсън, оперативният комплекс на ЦРУ, който е комбинация от шест традиционни тайландски къщи. Бан Камтиенг /Ban Kamthieng/, къщата-музей на М. Р. Кукрит и дворецът Суан Пакад /Suan Pakkad Palace/ също са извор на чудесни преживявания.

Друг интересен музей е дворецът Дусит, разположен в потънала в зеленина местност в европейски стил, който е построен от крал Чулалонгкорн, за да избяга от горещината на Гранд Палас. Главната му сграда е Виманмек Меншън, най-голямата постройка от златисто тиково дърво в света. Можете да прекарате цял ден в музеите тук.

Други музеи са Националният музей за тайландска история и археология, както и Музеят на Сиам и Музеят на крал Праджадхипок. Банкок има малка, но ярка художествена общност и може да пожелаете да посетите Националната галерия, Галерията на кралицата или една от многобройните по-малки галерии.

Паркове

Парк „Лумпини” /Lumpini Park/ е най-обширният парк в централен Банкок и е прекрасен начин да избягате от мръсния въздух на града. Хора с раници на гърба по шосе Као Сан са се запътили главно към парк „Сантичайпракарн” /Santichaiprakarn Park/, малък, но заслужаващ да се види парк по протежението на река Чао Прая. Там има лек ветрец, укрепление и чудесна гледка към съвременния мост на Рама VII.

Зоопарковете и фермите за животни са едни от най-популярните туристически атракции в Банкок, но преди да ги посетите, имайте предвид, че благоденствието на животните в Тайланд не е строго регламентирано. Мизерните условия на живот в зоопарк „Дусит” и „Сафари Уърлд”, както и оскъдните ветеринарни грижи на тези места са пример за лошото отношение към животинската популация.

Няма да сгрешите, ако посетите фермата за змии „Кралица Саоваба” /Queen Saovabha/, тъй като персоналът се грижи добре за змиите си и е тяхна задача да информират хората за рисковете. Океански свят „Сиам” /Siam Ocean World/ също е приятно място за семейно посещение. Това е най-големият аквариум в югоизточна Азия.

Виж актуалните оферти за пътуване в Банкок!

>
15 март 2010 г.

Тагове

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти