Начало / Статии / Статии - Тайланд

Тайланд - местата, които непременно да посетите

Автор

/

Малко страни са надарени до такава степен. От планините на провинция Мае Хонг Сон и свежите варовикови острови в Адаманско море, до пулсиращите денс-клубове в Банкок и спокойните селца, сгушени по река Меконг, Тайланд предлага по нещо всекиму.

Кралство Тайланд привлича повече туристи отколкото която и да е друга страна в югоизточна Азия с неустоимата си комбинация от спираща дъха природна красота, вдъхновяващи храмове, популярна гостоприемност, отлична кухня и руини от приказни древни кралства.

Пукет - пристанища близнаци предлагат тайландски рай

Голяма част великолепните плажове и курорти на Пукет, известен като Перлата на Андаманско море, останаха удивително незасегнати от цунамито през 2004 г.. В треската за печалби от туристическия бум през 80-те и 90-те години много от непоквареността и индивидуалността е била изгубена, а гостите днес се вглеждат в неговите красиви курорти за следи от неговия предишен характер. В „Аманпури“ те няма нужда да търсят другаде. Първият от хотелите на групировката „Аман“ и все още смятан за най-специалният, той е първокласното ваканционно място. На друго място на острова „Баняново дърво“ е първият и най-голям СПА-курорт в Югоизточна Азия, предлагащ ароматично, хедонистично, почти религиозно преживяване, което обещава да спаси вашия ум, тяло и душа, използвайки древните методи на Изтока.

Банкок - очарователен, оживен и космополитен

Когато сте в Тайланд задължително трябва да посетите този очарователен, оживен и космополитен град. Банкок (Bangkok)  ще ви приветства както с бляскави небостъргачи, така и с исторически храмове и луксозни хотели. Минало, настояще и бъдеще са хармонично преплетени. Посетете плаващите пазари, повозете се на известните тук-тук (tuk-tuk), разучете нощния живот на града или се пазарете за цената, докато пазарувате. Столицата на Тайланд пази славното минало и историческите забележителности и храмове и в същото време не спира да развива нови културни и развлекателни атракции, които предлага на посетителите си. Днес, Банкок е врата на международния туризъм в страната - тук пристигат повечето чуждестранни туристи, решили да опознаят тази невероятна страна.

Патая и нейните тайни места

Патая е популярна туристическа дестинация, намира се в Тайланд. Разположен е на източното крайбрежие. Патая е вечно жив и много шумен и цветен град, предлага много възможности за развлечение и нощен живот. Интересна забележителност е Nohg Nooch - величествен тропически парк, където се намира Градината на орхидеите. В близост до курорта се намира ферма за крокодили, където тайландски дресьори предлагат удивително шоу. Популярна туристическа дестинация както за тайландци, така и за чужденци, Патая предлага всички удобства на Банкок плюс пясък, море и слънце, колкото желаете. Определено главната цел на ходенето на морски курорт е морето, но има няколко места около Патая, които си заслужава да се разгледат: Светилището на истината, Каменният парк, Мини Сиам.

Аютая - круиз по реката на кралете до древната столица на Сиам

Някога „перлата на Изтока“, артистичният, духовен и военен център на Югоизточна Азия, Аютая е била столицата на Тайланд от 1350 г. до разрушаването от грабителите бирманци четири века по-късно. Трийсет и трима крале от различни династии са остроили стотици храмове и хиляди статуи на Буда в град-държава, чиито архиви показват, че е бил един от най-богатите и най-хубавите в Югоизточна Азия. Днес неговите развалини и канали (които са бавно възстановявани и  разработвани) все още говорят за миналото великолепие на града, а туристите с добро въображение – и добър екскурзовод – без затруднение ще доловят неговото някогашно величие и значимост.

Кох Самуи - остров за бягство от света

Отрядът туристи с раници, който популяризира такива идилични пристани като Ибиса, Гоа и Бали, се натъква за първи път на Кох Самуи през 70-те години на ХХ в. Островът се променя значително, щом се разчува за него – през 1989 г. е построено летище и западните туристи, привлечени от приказките за смайващи плажове, пълнят увеличаващия се брой луксозни хотели – но предишната му привлекателност до голяма степен се е запазила. Засега. (Според една местна наредба хотелът не може да бъде по-висок от палмовите дървета – горе-долу три етажа.) Дълги ивици от чисти бели плажове заобикалят острова, докато в средата му нагъсто са разположени кокосови плантации.

Заливът Пхангнга - страховити варовикови върхове над зелени води

Почитателите на Джеймс Бонд могат да си спомнят за залива Пхангнга като за прекрасния остров, на който се разиграваше действието във филма Мъжът със златния пистолет, голяма част от който е заснет на Кох Пхинг Кан, и който западняците оттогава наричат Островът на Джеймс Бонд. Като оставим славата от киното настрана, това изобилие от страховити варовикови планински върхове, издигащи се над зелените като шам-фъстък води на Андаманско море, е един от най-красивите природни феномени. В някой сив ден тези острови, с техните миниатюрни лагуни и мангрови мочурища, добиват мистичната атмосфера на китайски акварел. Много от гърбавите и нащърбени островчета са пълни с пещери и кухини, украсени със сталактити и сталагмити. Идилични плажове и рибарски села с наколни жилища могат да бъдат разгледани с морски канута или дълги лодки.

Мае Хонг Сон - тайландският „Град на мъглата“

След пет минути в обърканото, със скоростта на охлюв, задимено автомобилно движение на Банкок, вие ще бъдете повече от готов да избягате в Мае Хонг Сон, сред планините на 920 км на северозапад. Разрастващата се туристическа индустрия е оставила само няколко скъпоценни тайландски града незасегнати, свободни от западно влияние, но Мае Хонг Сон, прелестен град на границата с Мянма (Бирма), който тайландците наричат Градът на мъглата, в най-голяма степен отговаря на изискванията. Разположен в провинция, която е повече скалиста джунгла, отколкото типични оризища, той е основан като лагер за обучаване на слонове през 30-те години на ХІХ в. и остава откъснат от света докъм края на 60-те години на ХХ в. Можете да се разходите с мотор до върха на възвишението Дой Конг Му и храма от ХІХ в. „Ват Пхра Тхат“ за поразителна гледка на долината Пай и околните планини.

Кох Пхи Пхи или островни красоти

На фона на стръмни варовикови скали сред буйна джунгла няколко курортни селища с обикновени бунгала очертават полумесеци върху белите плажове под сянката на палми. Щастливи еднодневни екскурзианти от близкия Краби или Пукет са превозвани с лодка до плажовете на Кох Пхи Пхи Дон (Големият остров Пхи Пхи), докато качилите се на дълго корабче мога да идат на дори още по-впечатляващия Кох Пхи Пхи Ле (Малкият остров Пхи Пхи). Тук може да се посетят недокоснати от цивилизацията заливчета, кристално чисти води и почти неразработени плажове; заливът Мая, обкръжен от извисяващи се стръмни скали, е особено красив. Гмуркането с шнорхел е превъзходно.

Краеседмичният пазар в Чатучак - дядото на всички пазари в Банкок

Вие ще можете да разгледате само една малка част от 120-те декара на Чатучак, претъпкани със сергии под навеси, преди главата ви да започне да се върти от претоварване на сетивата. Един от най-големите открити пазари в света, с около 5000 търговци, готови за бизнес всяка събота в 6 часа сутринта, Чатучак е върховното пазарно преживяване в Банкок – ексцентрично място за пазаруване с едно спиране, където рядкото, скъпото и необичайното се продават редом с храна от ръчни колички, компютри, занаятчийски изделия от различни племена, фалшификати на всичко, подправки, орхидеи, пиратски компактдискове, сувенири и домашни любимци в диапазона от сиамски котенца до сиамски бойни риби. Копринени дрехи и ръчно рисуван порцелан се продават на безценица, но Чатучак е също толкова мечтата на социолога, колкото раят за търсача на изгодни сделки. Ще запомните за цял живот неговите екзотични гледки, миризми и звуци.

Планинските племена на Северен Тайланд - селища, отдавна забравени от света

Чианг Маи е обикновено изходната точка за трекове в околните джунгли, където към десетина планински племена живеят тъй, както са го правили векове наред, без електричество и водопровод – да не говорим за училища и клиники. Поход от село към село през обвитите в мъгла сини планини предлага очарователни срещи с разнообразни култури и често включва нощувки в простички селца. Западните туристи са смятани или за нещо обичайно, или за екзотика, в зависимост от предишния опит на селото и неговата достъпност, както и от личните познанства на местния водач. Жените гордо се обличат с всичките си накити, за да посрещнат гостите от чужбина, наблягайки на яркоцветните бродирани и ръчно тъкани носии и сребърни украшения за косата. Елате тук, преди Ем Ти Ви да го е сторило.

Големият дворец в Банкок

Едно време Големият дворец е бил укрепената резиденция на тайландския монарх, неговите изумителни, фантасмагорични излишества са създадени преди около 200 години от почитаната династия Чакри от Кралство Сиам. С 5 милиона туристи на година, посещаващи едно от местата в Тайланд, които непременно трябва да се видят, не е изненадващо, че сегашният крал Рама ІХ се е пренесъл по-надолу по пътя в близкия дворец Читралада, затворен за публиката. Пазен от древни бронзови лъвове и неимоверно скъп, той е кацнал спокойно на върха на един позлатен трон, висок 10 метра. Като пазител на страната, Буда има власт над единствената зона в Големия дворец, където кадящите благовония тайландски поклонници са повече на брой от изпълнените с благоговение туристи.

Емблематични хотели в Тайланд, които непременно да посетите:

„Сукхотхай“ - модерен храм на древния тайландски златен век

Банкок не страда от липса на петзвездни интернационални хотели с паназиатска обстановка и силни влияния на западната естетика, но „Сукхотхай“ е станал предпочитаният хотел за изискани гости, търсещи елегантна атмосфера, в която винаги, когато се събудят, да знаят, че са в Тайланд. Път с палми край него и 25 декара градини с цветя и езерца с лилии улавят спокойствието на кралството Сукхотхай от ХІІІ в., от което този впечатляващ хотел е взел името и вдъхновението си. Въпреки своите размери (има около 200 обзаведени стаи с големи бани с под от тиково дърво), хотелът напомня за атмосферата на будистки медитативен лагер, със ступи в стил Сукхотхай, отразяващи се в езерца с цъфнали лотоси в тях и осветявани нощем.

Фор Сийзънс“ - земята, която времето забрави

Някога място за евтино пренощуване на туристите с раници, тръгнали към прословутия Златен триъгълник, днес Чианг Май е благословена с несравнимия „Фор Сийзънс“, който се е обърнал към кралството Ланна за духовно и естетическо вдъхновение. Заимствайки традиции от съседните Мянма (Бирма), Лаос и Китай, разположеният сред чудесен пейзаж 80-декаров курорт наподобява тайландско селище в северните поли на планините, та чак до чифт биволи, които помагат да се прибира реколтата от собствените оризища на хотела три пъти годишно. Спуснете се по една спокойна река на бамбукови салове. Изкачете планини през обкръжаващата ги джунгла.Отпуснете се в бар „Елифънт“ в края на деня за гледки по залез на мозайката от оризища, принадлежащи на хотела. След това седнете за вечеря: кулинарни чудеса се творят нощем в храма, преобразен като банкетна зала, откъдето гледките на мъгливите планини Дой Сутхеп скоро избледняват в тъмнината на нощта.

Хотел „Ориентъл“ - другият голям дворец на Банкок

 Често класиран като един от най-добрите хотели в света и отрупван с похвали за безупречното обслужване, крайречният хотел „Ориентъл“ е легенда. Той е също толкова посещаван, колкото и Големият дворец в Банкок и почти толкова почитан: Съмърсет Моъм, Ноел Кауард и Джеймс Мичънър сякаш все още живеят тук. Възкресете един период от историята на хотела по време на следобеден чай в Авторския салон, изящен оазис, в който може да избягате от задимения, задръстен от автомобили метрополис Банкок. Малко са туристите, които ще пропътуват половината свят само за да отседнат в някой хотел, но „Ориентъл“ предлага много изкушения в своята територия на бреговете на река Чао Пхрая. Една тайландска културна програма включва всекидневни следобедни лекции от водещи тайландски учени, които изследват местните обичаи, танци, изкуство и архитектура.

Древен тайландски масаж - храмове на угаждането

Масажът, най-старата форма на лечение в Тайланд, е древна източна практика, отдавна смятана за върховно възстановяващо силите преживяване. На всеки ъгъл в Банкок неонови реклами предлагат „модерен“ масаж, но автентичната практика, която може да ви остави подмладен и преодолял последствията от часовата разлика при пътуването със самолета, се намира другаде. Традиционно разглеждан като духовно лечителско изкуство, тясно свързано с ученията на будизма, масажът е бил векове наред практикуван изключително в храмовете, а най-старият и най-големият храм и университет в Тайланд, „Ват По“ (наричан също храмът „Четупхон“), е все още прочут със своята оживена школа по масаж.

Виж актуалните оферти за пътуване до Тайланд!

Виж още:

Екскурзия в Пукет

Екскурзия в Камбоджа

Екскурзия в Мианмар

>
16 февруари 2024 г.

Тагове

екзотика

Класации

културен туризъм

лукс

острови

пазари

спа туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти