Начало / Статии / Статии - Тайланд

Скуката като генератор за приключения

Автор

/

Неочакваната сила на скуката да ви кара да сбъдвате мечтите си

Успокоението “нещо добро може да излезе от това” вече започва да звучи банално, особено ако вие сте от хората, които са свикнали да са постоянно на път и да зареждат батериите си като се срещат с нови хора и места. Но проучванията сочат, че скуката е неочаквано мощен стимулатор за сбъдване на мечти, за поемане на рискове и за планиране и осъществяване на приключения.

Цената на скуката

Ние, хората, по всякакви начини се стремим да избягаме от скуката. Тя ни кара да скролваме в социалните мрежи до припадък, както и да злоупотребяваме с алкохол, цигари и други стимуланти.

“Хората биха платили повече, за да избегнат скуката, отколкото други негативни емоции като тъгата. И биха платили толкова, за да избегнат скуката, колкото за да почувстват любов,” обяснява пред BBC Хедър Ленч, професор в психологичния факултет на Тексаския университет А&M.

Професор Ленч допълва, че хората са склонни да преминават границите и да прекаляват, когато са отегчени. В такива моменти те поемат по-големи рискове и са готови да се отправят на приключения, които обичайно биха им изглеждали заплашителни.

Именно това е ценното на сегашната ситуация. Колкото повече се удължава извънредното положение и колкото повече ви измъчва скуката, толкова по-близо ще бъдете до това да надскочите себе си, да направите неща, които иначе не бихте се осмелили.

Скуката от древността до днес

Ерих Фром твърди, че скуката е резултат от отдалечаването между хората в индустриалното общество и изчезването на традиционните семейни ценности, но още през първи век по сградите на Помпей има графити за скуката. Древноримският философ Сенека говори за скуката като за гадене, а древногръцкият историк Плутарх отбелязва, че цар Пир прекарал в отчайваща скука последните си години.

Има дори древноримски надпис, в който се казва, че управителят на града е спасил жителите му от скуката (макар историята да мълчи как точно го е направил).

Мъчно ми е за места, на които никога не съм бил

Чували ли сте за “fernweh”? А знаете ли, че най-вероятно в момента освен скука изпитвате и “fernweh”?

>>> “Fernweh” - немска дума за дълбока и непреодолима мъка по далечни места. Като носталгия, само че страдате не по дома, а по всичко, което е далеч от дома.

Задушаващото стоене у дома, което може да има социалната изолация, би могло да има допълващ ефект към скуката и да се превърне в катализатор за осъществяване на отдавна отлагани или съвсем нови идеи.

На пръв поглед може да ви изглежда, че няма смисъл да обмисляте и да се подготвяте за голямо пътуване или приключение сега, при положение, че бъдещето е неизвестно. Не забравяйте обаче, че многобройни психологически проучвания установяват, че подготовката за самото пътуване носи много повече положителни емоции, отколкото самото пътуване.

Написаното остава (и се сбъдва)

Когато става въпрос за пътувания и сбъдване на отдавнашни мечти, бъдете като хан Омуртаг - записвайте. Макар това да звучи банално и подразбиращо се, не го подценявайте. Доказано е, че ако запишете нещо, е много по-вероятно да го направите. Освен това трябва да сложите написаното на видно място. Хан Омуртаг не е носел хвърчащи бележки по джобовете си, а е действал мащабно. Така че каквото и да планирате, решите и обмислите по време на принудителния престой вкъщи, запишете го и го залепете на огледалото. Така ще сте сигурни, че няма да го забравите, след като животът се върне към нормалното.

Прочетете още:

Нудистите са по-щастливи от живота

Как да пътуваш сам - наръчник за начинаещи

Да спиш в плаващо бунгало в Тайланд

>
04 май 2020 г.

Тагове

приключения

семеен туризъм

забавления за деца

любопитно

идеи за уикенда

Забележителности наоколо

Избрани оферти