Начало / Статии / Статии - България

10 идеи за уикенд в България през лятото и есента

Автор

/

Лятото и есента са най-хубавото време за пътуване из България. От уикенд на уикенд и от град на град можете да откриете десетки нови места, в които да се влюбите. Обикаляйте сутрин и в късния следобед, а на обяд се закотвяйте за охлаждане в някое местно ресторантче.

Ето и 10 възможни посоки за уикенд пътуване в България:

Белоградчик и пещера Магурата

Снимка: Klearchos Kapoutsis

Белоградчишките скали са най-красивият замък, който природа и човек са издигнали заедно сред червеникавите оттенъци

А какво по-хубаво след напечените Белоградчишки скали да се скриете в хладната пещера Магурата и да видите с очите си праисторическите рисунки, които украсяват стените на една от галериите й?

Долината на тракийските царе

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Казанлъшката котловина някога била част от Одриската държава. Неслучайно днес тя се нарича Долината на тракийските царе. Тук се намира Севтополис – столицата на одриските владетели, както и още десетки проучени и непроучени могили. Първа в Долината на царете е проучена Казанлъшката гробница - скромна по размери, но с прекрасни стенописи. Други гробници са мавзолеи на мъртви владетели, като например гробниците в могилите Сарафова, Шушманци, Хелвеция и др.

Вижте и По пътя на Тракийските царе - двудневна екскурзия с автобус!

Асеновград и Араповски манастир

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

За разлика от повечето манастири, Араповският бил издигнат в равно поле, а не на закътано място в горите. Причината според легендата е, че от лековитата вода на извора край днешния манастир пила жената на османския Арап бей и оздравяла от тежка болест. За благодарност, беят разрешил издигането на манастир. След като разгледате спокойния манастир, разходете се из Асеновград. Минете по мостовете над река Чая, изпийте едно кафе на сянка и с гледка към реката, изкачете се до Асеновата крепост, посетете църквата Света Богородица. Може да продължите и в посока Бачковския манастир и водопад Сливодолското падало, ако останете още един ден.

Вижте и Асеновград и Араповски Манастир - еднодневна екскурзия с автобус!

Враца и пещерата Леденика

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Някога в пещерата Леденика са изнесени първите концерти под земята в България и дори само този факт е достатъчен да тръгнете в посока Враца. Към това добавете и факта, че пещерата е чудесно място да намерите хлад в жежкия август. За обяд спрете във Враца. В града можете да видите Рогозенското съкровище (съхранява се в Историческия музей на Враца), да се поклоните пред паметника на Христо Ботев и да се удивите на сякаш забитите в небето зъбери на ждрело Вратцата, част от които се виждат и от града.

Вижте и Леденика и Враца - еднодневна екскурзия с автобус!

Троянски манастир и Орешака

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Посетете единствения по рода си в България Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства с експозиции от иконопис, керамика, дърворезба, тъкани и народни облекла. Разходете се из село Орешак и Националното изложение на народните и художествени занаяти, на което занаятчии от различни краища демонстрират своето майсторство. Завършете деня си в Троянския манастир, едно от местата, на които можете да се докоснете до изкуството на Захари Зограф, да видите икони на старите тревненски майстори в манастирския музей и да се помолите пред чудотворната икона на Света Богородица.

Вижте и Троянски манастир и Орешака - еднодневна екскурзия с автобус!

Роженски манастир, Мелник и село Златолист

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Ако изберете посока запад, организирайте си един разнообразен уикенд с посещение на манастир, винарни и една легендарна църква. Село Златолист е на пръв поглед съвсем обикновено село, в чиято църква “Свети Георги” обаче е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Продължете към Мелник с неговите винарни, Мелнишки пирамиди и черно-бели къщи и завършете в Роженския манастир с невероятните му стенописи от 1732 г.

Теснолинейката

Кога за последно се возихте във влак? Всъщност, въпреки че са бавни и стари, влаковете все още пленяват, ако не с друго, то поне със своята история и местата, през които преминават. У нас все още има една теснолинейка, редовно изпълняваща своя дълг към пътниците. Тя тръгва от Горнотракийската низина (Септември), минава през Родопите, докосва се до полите на Рила и спира в подножието на Пирин (Добринище).

Черепишки манастир и Дядо Йоцо гледа

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Черепишкият манастир се е разположил удобно на брега на река Искър и си стои там от векове. Разходете се в потъналия в тишина двор, надникнете в посветения на Иван Вазов кът и се поклонете в костницата, в която се съхраняват костите на последните Ботеви четници. Можете да се качите и на скалите над манастира и да го видите от птичи поглед. Продължете после към паметника Дядо Йоцо гледа, от който и вие като Вазовия герой можете да видите как минава влака в Искърското дефиле.

На спа в село Огняново

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Село Огняново е благословено от бога с лековита минерална вода. Но вие не чакайте лекар да ви изпрати в този край, за да дадете заслужена почивка на ума и тялото си. В селото има немалко хотели, като всеки от тях има спа център и предлага разнообразни спа процедури. Минималното, което при всички случаи ще имате, е сауна, парна баня и басейн с минерална вода. Както и кристално чистия планински въздух и много възможности за интересни разходки в района.

Лещен, Добърско и Банско

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Лещен и Добърско са две от селата, които най-осезаемо са запазили духа на миналото. Разходете се по криволичещите им улички, независимо от сезона, и ще ви обземе блажено спокойствие. В Добърско непременно посетете църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат със стенописи от 17-и век и прочутото изображение на Исус Христос “на совалка”. Ако искате още атмосфера от миналото, разходете се в центъра на Банско, който през лятото е едно съвсем различно място в сравнение с това, което познавате от ски сезона.

Вижте всички оферти за почивка или екскурзия в България!

>
13 август 2021 г.

Тагове

манастири

семеен туризъм

трекинг

идеи за уикенда

летен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти