Мелник

За града

Оферти

Статии

Мелник / Melnik

Мелник (Melnik) се намира в Югозападна България. Разположен в полите на Пирин планина, той е създаден още през античността.

Мелник е най-малкият град в България и притегателен център за туристи. Привлекателен е със старинните си къщи, легендарната си история, прекрасната природа и хубавото червено вино. Градът е обявен за културно-исторически резерват.

Интересни забележителности в града са: Градският исторически музей, Кордопуловата къща (вижте всички в секция Забележителности в Мелник). В близост до града се намира Роженският манастир, местността Рупите, Самуиловата крепост.

Разстояния: София - Мелник - 176 км. Пловдив - Мелник - 323 км. Варна - Мелник - 620 км.

Транспорт

Автобусни линии

Има редовни автобусни линии от и за град Мелник:
София - Мелник; Благоевград - Мелник; Петрич - Мелник; Сандански - Мелник.

ЖП линии

В град Мелник няма ЖП гара. Най-близката железопътна гара е Дамяница, която се намира на около 12 километра от град Мелник.

С кола

Със собствен транспорт стигането до град Мелник е най-лесно. Градът е разположен близо до международния път E79 към Атина. От София разстоянието е около 180 километра; от Благоевград - 80 километра; от Бургас - 515 километра; от Рожен - 6 километра; от Сандански - 23 километра.

Забележителности

Град Мелник е обявен за архитектурен резерват. Живописното му положение и уникалната възрожденска архитектура на къщите, които са прикътани към червените пясъчници, отдавна са спечелили славата на най-малкия град в България.

Историческият музей

Включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта. Той е филиал на историческия музей в Сандански. Притежава етнографска експозиция, която представя бита, традициите и културата на българина от Пиринска Македония.

Болярската къща

Тя е забележителен средновековен архитектурен паметник, нричана е още Византийска къща. Намира се в източната част на Мелник. Изградена е в началото на XIII век като резиденция на деспот Алексий Слав, като по това време град Мелник е бил столица на княжеството му. Днес от Болярската къща е останала само "черупка" - стени и празни прозорци, и ще ви е нужно въображение, за да си представите живота в нея. 

Кордопуловата къща

Наричана е още Цинцаровата къща. Изградена е през 1754 година и е най-голямата и представителна възрожденска къща в България (само гостната стая има 24 прозореца с венециански стъклописи). В приземието се забелязва огромна винарска изба, която е вкопана в пясъчника. Последният член на семейство Кордопулос - Манолис е загинал по време на Балканската война. Прочетете повече за Кордопуловата къща.

Повече информация: www.kordopulova-house.com

Пашовата къща

Изградена е през 1815 година. В момента функционира като градски исторически музей.
Работно време: 9:00-17:00 ч. (обедна почивка- от 12:00ч. до 13:00 ч.)

Други известни и интересни къщи за посещение са:

Паскалевата къща
Велевата къща
Куртевата къща
Менчевата къща

Църкви

"Св. Николай Чудотворец" - изградена през 1756 година
"Св. св. Петър и Павел" - изградена през 1840 година
"Св. Йоан Предтеча"

Паметникът на Яне Сандански

Направен е през 1972 година от скулптора Крум Дерменджиев. Намира се точно на входа на града.

Средновековните манастири  "Св. Харалампий" и "Св. Богородица"

Могат да се видят остански от тях на платото, което се намира южно от град Мелник. Има и параклис от по-ново време. Прочетете повече за средновековния манастир Св. Богородица.

Средновековната църква "Св. Никола"

Тя е от 13-и век, но е почти изцяло разрушена. Само източната й стена все още се крепи. Била е представителна митрополитска църква.

Мелнишки пирамиди

Природни феномени, природна забележителност от 1960 година. Могат да се видят около Мелник и недалеч от него - при с. Кърланово те достигат височина до 100 метра. Скалните образувания (земни пирамиди) наподобяват пирамиди, кули, островърхи била и др. Образували са се от ерозия, дъждове, изветряне. Прочетете повече за Мелнишките пирамиди.

Забележителности около Мелник

Избрани оферти