Сандански

За града

Оферти

Статии

Сандански / Sandanski
Сандански (Sandanski) се намира в Югозападна България, разположен е в подножието на Пирин. На територията на днешния град се е намирало Тракийското селище Медиус. По-късно римляните го прекръстили Дезудава, след което славяните му дали името Свети Врач. Днес градът носи името на българския революционер и воевода Яне Сандански. Градът е известен с живописната природа и минералните извори. Курортът е подходящ за лечение на различни заболявания. Най-подходящото време за почивка в Сандански е пролетта. Интересни забележителности в града са: Епископска базилика, Гробницата-мавзолей, Археологически музей. В близост се намират Мелник, Местността Рупите, Самуиловата крепост. София - Сандански - 158 км. Пловдив - Сандански - 305 км. Варна - Сандански - 602 км.

Транспорт

Сандански е важен пункт по международното шосе и жп линия София-Кулата-Атина и това определя до голяма степен характера на транспортните му връзки. Автобусният транспорт свързва града с градовете и селата от района в доста разклонена мрежа.

Автогарата се намира в централната част на града, на десния бряг на река Санданска Бистрица . Автобусният превоз  свързва  града с областния център Благоевград (две автобусни линии сутрин от Сандански и две следобед в обратната посока от Благоевград) и столицата София (почти на всеки час има автобусни линии от София и на всеки час до обяд от Сандански), както и с Кюстендил, Самоков, Петрич и др.

Жп транспортът свързва Сандански с големите градове Благоевград, Дупница, Перник и  София, както и с останалата жп мрежа на страната. Жп гарата се намира на 4 км западно от града и до нея има редовна градска автобусна линия .

В самия град функционират няколко линии на градския автобусен транспорт.

Забележителности

Още на влизане в Сандански  по шосето, при разклона с главния път София-Кулата-Атина, посетителят вижда архитектурно-скулптурния комплекс  сред който се издига 7-метровата белокаменна фигура на античния герой Спартак.

В центъра на града се намира Археологическият музей с останки от Епископска базилика, съхранил веществени доказателства за повече от 27 века. Особено внимание заслужава църквата “Свети Георги” от 1861 г. - единствената запазена сграда от времето на Възраждането. Туристите трябва да посетят и Градската художествена галерия .

Под съвременния град лежат останките на античен град. Селището около минералните извори е възникнало през II хилядолетие преди нашата ера. От тракийското племе меди, обитавало околностите му, произхожда Спартак - водачът на най-голямото въстание (74 г.) в Римската империя. До VI век градът е един от първите християнски епископски центрове в България. В края на VI век е бил разрушен от варварски племена. От тези времена той носи името Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян - народни лечители. Това име градът носи до 1947 година, когато е преименуван на Сандански, в чест на Яне Сандански.

Сандански се гордее с уникалния си градски парк, наречен през 1981г. Свети Врач. На територия от 344 дка виреят над 200 средиземноморски растителни вида. Интересни са чинаровите дървета, две от които природни забележителности – чинарът в центъра на града (550 г. и вис. 23 м) и чинарът в лятната къпалня (500 г. и  вис. 26м).

Паркът дава отлични възможности за отдих и развлечения. Тук се намират стадионът, летният театър, открит басейн, изкуствено езеро с водни колела и  лодки.

На 24 км югоизточно от Сандански се намира град Мелник , а след още 6 км  се намира  Роженския манастир. В Роженския манастир са скрити много тайни  и реликви, но една от тях  безспорно  е копието на известната Иверска икона. Тя е поставена в кивот в параклиса на обителта "Св.св. Козма и Дамян".  Оригиналът е гръцки, а според преданията това е единствената икона направена от  светено желязо. Друга история разказва, че тя е  била в Атон.  Независимо коя история е вярна, иконата се познта  по това , че Богородица е с рана на главата. Тези, които са  се помолили на изборажението са категорични, че иконата помага при физически и психически проблеми

На 18 км североизточно, в Пирин е разположен курортът Ппина лъка  и 11-метровия Попинолъшки водопад. Курортът е отправна точка за различни туристически маршрути в планината.

На територията на община Сандански има 6 минерални извора. Изградена е отлична хотелска инфраструктура, чрез което Сандански е придобил славата на национален и международен балнеокурорт за лекуване на неспецифични и хронични белодробни заболявания, посещаван от туристи от Западна Европа и скандинавските страни.


 

Забележителности около Сандански

Избрани оферти