Начало / Статии / Статии - България

Крепостта в Бяла – из винарните на античността

Автор

/

Много крепости са открити по българските земи. Повечето от тях имат сходни сгради, кули, кладенци и храмове, частично или напълно запазили се до наши дни. В откритата за посетители през пролетта на 2014 г. крепост в град Бяла освен всичко това, имате рядката възможност да се разходите и из антична винарна.

Късноантичната крепост се намира на нос Свети Атанас в град Бяла. Местоположението й е такова, че пред очите ви се ширва красива панорама към морето и брега отляво и отдясно.

Това е било повече от крепост – тук се е разполагал цял пристанищен град, чийто живот посетителите могат да си представят благодарение на огромните цветни пана със сцени от миналото. Картината допълват няколко много добре запазени части от града.

При разкопките на крепостта са открити много от важните за един град сгради – централна улица с магазини, ателиета и питейни заведения, три древни винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, църковен комплекс, жилищни сгради.

Фактът, че в града са открити три винарни, означава, че местните хора са се занимавали основно с отглеждане на лозя и производство на вино (освен с корабоплаване и търговия с пристигащите тук кораби). Най-добре е запазена една от винарните, в която можете да видите макет на античен дървен уред за мачкане на грозде.

Добре запазена е и градската баня, която в античността освен за къпане е служила и за лечение, размяна на клюки, решаване на спорове, сключване на сделки и дребна амбулантна търговия. Една от най-впечатляващите части на крепостта в Бяла безспорно е базиликата.

Макар само част от нея да е възстановена – няколко колони, част от олтара и олтарната маса - можете да придобиете представа как е изглеждало мястото в древността и да се насладите на красивата гледка от ръба на нос Свети Атанас. Освен базиликата, са открити още религиозни сгради: жилище на епископа, две кръщелни, както и свещен кладенец и сграда за съхранение на дарове.

Крепостта на нос Свети Атанас се намира в град Бяла, на самия бряг при носа. Отворена е всеки ден от 10 до 20 часа (зимата затваря по-рано). Входът е 5 лв., за учащи и пенсионери – 2 лв., за деца до 7 г. - безплатно.

Виж още:

Екскурзия в Мелник

Екскурзия в Троян

Екскурзия в Асеновград

>
16 октомври 2020 г.

Тагове

археология

винен туризъм

идеи за уикенд

крепости

летен туризъм

море

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти