Начало / Статии / Статии - България

Античната теракота в България

Автор

/

Думата теракота в произход от италиански означава "печена земя". Така се нарича вид керамика - художествени изделия от червено-кафява на цвят изпечена глина без глазура.

          Снимка: Археологически музей - Варна

Производството на теракотените фигурки води началото си от дълбока древност, но разцветът му настъпва през V-III в.пр.Хр. в гардовете по средиземноморското крайбрежие на Мала Азия и близките острови. Първите ателиета за изработка на теракотени изделия по българските земи се появили в Одесос (Варна), Аполония (Созопол), Месамбрия (Несебър). През елинистичния и римския период производството на теракота се разраснало неимоверно и употребата й била повсеместна. Статуетки на почитаните богове стоели в домашните олтари и в светилищата. Глинени предмети се използвали като погребални и оброчни дарове. От теракота се правели дори и играчки.

Майсторите често моделирали от глина миниатюрни копия на известни скулптурни творби. Това ни дава представа за недобре запазени и изчезнали произведения на прочути ваятели от древността. например в Археологическия музей с музей при БАН (в София) се пази фигура на богинята Артемида, висока 80 см, която пресъдава оригинална гръцка скулптура от мрамор.

Любопитно: Легендата, записана от римския писател Плиний Стари, разказва, че един ден дъщерята на грънчаря Бутард, от крайбрежния гръцки град Синопе, изпратила своя любил на далечен път. Мъката й била толкова голяма, че очертала силуета му по неговата сянка, паднала върху прашния път. Баща й направил по очертанията глинена статуетка, изпекъл я в пещта и я подарил на дъщеря си, за да я утеши. От писмените извори научаваме имената на двама прочути майстори на теракоти през VII в.пр.Хр. - Рексос и Тоедорис от Самос.

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"
 

>
28 януари 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

вулкани

езера

идеи за уикенд

пещери

резервати

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти