Начало / Статии / Статии - България

Римските терми в античния град Одесос

Автор

/

Сред най-представителните паметници на античната архитектура в българските земи са римските бани в античния град Одесос в съвременна Варна.

Посещението на обществените бани (терми), било част от всекидневието на римските граждани. Банята била голям комплекс не само за къпане, но и за отдих и развлечения, където посетителите прекарвали часове наред. Там те можели да спортуват, да се срещат и да водят политически разговори или с приятели да обсъждат градските клюки, да сключат сделки и дори да похапнат.

Термите на Одесос заемали площ повече от 7000 кв.м. Правоъгълната сграда, висока около 20 м, имала два официални входа. Широки и удобни стълбища водели към преддверията. От тях се влизало в съблекалните (аподитерии), където посетителите оставяли своите дрехи и накити на съхранение, под зоркото око на специален роб.

Многобройните помещения на термите трябвало да осигурят на посетителите не само удобства, но и наслада за духа. Къпалните и залите били украсени с мраморни облицовки, колони и статуи, с пъстроцветни мозайки фонтани с форма на делфини. От чучурите на многобройни чешми бликала студена и топла вода. В галериите около къпалните имало магазини, които предлагали разнообразни стоки. Посетителят минавал последователно през няколко къпални: фригидарий - за къпане със студена вода, тепидарий - за къпане с топла вода, калдарий - басейни с гореща вода, латрина - тоалетно помещение.

Най-красива в одесоските терми била голямата зала (палестра). Tук посетителите се срещали, разговаряли, спортували. В палестрата имало статуя на висшия одесоски магистрат Калвдий Аквила - организатор на големите спортни игри (Дарзалеи), посветени на тракийския бог Дарзалас, покровител на Одесос. При разкопките са намерени статуи на римските богове Виктория и Меркурий. Към термите имало светилище на здравеносните божества Асклепий и Хигия. Не бил за бравен и героят Херакъл, който освен със своите подвизи се славел като покровител на изворите.

Любопитно: Археологическите разкопки на термите, проведени през 1959-1971 г., под ръководството на М.Мирчев, са затруднени - както при всеки съвременен град, част от старинните постройки и тук се намират под действащи сгради. Въпреки това изследователите са успели максимално да възстановят облика на тази обществена сграда. По време на проучването се установява, че термите са построени към края на II в. и са действали докъм края на III в. Архитектурният им план напомня на термите, построени от император Каракала в Рим. Част от руините открай време се извисявали над повърхността на съвременния терен и били известни сред варненци като "Римската кула". Заслуга за запазването на тази старина имат братята Шкорпил, които смятали, че останките са от ранновизантийска  сграда.

Къде: град Варна, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
06 ноември 2012 г.

Тагове

антични градове

археологически резервати

архитектура

идеи за уикенд

културен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти