Начало / Статии / Статии - България

5 градски, горски и речни приключения в България това лято

Автор

/

Човек може да открие приключение, където и да се намира. И в града, и в гората, и на морския бряг, че дори и във влака - достатъчно е да е на точната вълна и авантюрата сама ще го открие. 

Ето 5 конкретни идеи как да разнообразите лятото си от книгата “203 предизвикателства за пътешественици”:

Плавай по Дунав и открий островите на реката

Снимка: Мария Ангелова

Река Дунав е много слабо позната като туристическа дестинация. Предизвикваме те да я откриеш като плаваш по нея - с каяк, с туристическо корабче (във Видин и Русе) или на ферибота за Румъния (Оряхово). В реката има и многобройни островчета, подходящи за плаж и къмпингуване. 

Поседни на цветни стълби

Ако денят ти е сив, поседни там, където всяка стълба е с различен цвят.

Няколко идеи: Цветни стълби има в Асеновград, до библиотека “Паисий Хилендарски”, в Смолян до църквата “Свети Георги” в Стария център, в Ивайловград - в стария град до чешма Хаджито, във Велико Търново на ул. “Стефан Стамболов”. В София едно от стълбищата на НДК е оцветено като корици на книги - тук освен хапче за добро настроение ще откриеш и идеи за заглавия, които още не си прочел.

Пусни се по алпийски (горски) тролей

Малко вятър в косите и скорост от 60 км/ч са сред неизменните предимства, които спускането по горски тролей ти дава. С очите си сме виждали как хора, които твърдят, че имат страх от високото и не биха се спуснали за нищо на света… се редят за трети път на опашката... 

Няколко идеи: Обикновено алпийски тролеи има край облагородените пещери (Дяволското гърло, Голубовица, Бачо Киро), както и в специални екстремни паркове.

Посети четирите най-крайни точки на България

Снимка: Мария Ангелова

За да можеш с ръка на сърце да кажеш, че си обиколил България “от край до край”.

Най-западната точка (след промени, приети от Националния статистически институт през 2015 г.) е връх Връшка чука, област Видин.

Най-източната точка на България е нос Шабла

Най-южната точка на България е връх Вейката край Кърджали 

Най-северната точка на България е устието на река Тимок край Видин.

Повози се на теснолинейката 

Последната теснолинейка в България си е истинско приключение. Между гарите Септември и Добринище преминаваш бавно и тържествено през три планини – общо 125 км за малко над 5 часа. Има три влака дневно в едната и в другата посока. Непременно подишай планински въздух на открито между вагоните. По трасето на теснолинейката се намира и най-високата жп гара на Балканите - гара Аврамово (1276 м).

Знаеш ли, че… Старите хора разказват, че в миналото младите мъже скачали в движение от първия вагон на влака, за да наберат цветя за любимите си, и се качвали на последния. Това се смятало за много романтичен жест.

Още забавни предизвикателства за пътешественици ще откриете в книгата “203 предизвикателства за пътешественици”.

Разгледайте тук още летни предложения за България!

>
01 юли 2021 г.

Тагове

лято

семеен туризъм

идеи за уикенд

203 предизвикателства

планини

езера

летен туризъм

България

природни забележителности

градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти