Начало / Статии / Статии - България

5 градски, горски и речни приключения в България това лято

Автор

/

Човек може да открие приключение, където и да се намира. И в града, и в гората, и на морския бряг, че дори и във влака - достатъчно е да е на точната вълна и авантюрата сама ще го открие. 

Ето 5 конкретни идеи как да разнообразите лятото си от книгата “203 предизвикателства за пътешественици”:

Плавай по Дунав и открий островите на реката

Снимка: Мария Ангелова

Река Дунав е много слабо позната като туристическа дестинация. Предизвикваме те да я откриеш като плаваш по нея - с каяк, с туристическо корабче (във Видин и Русе) или на ферибота за Румъния (Оряхово). В реката има и многобройни островчета, подходящи за плаж и къмпингуване. 

Поседни на цветни стълби

Ако денят ти е сив, поседни там, където всяка стълба е с различен цвят.

Няколко идеи: Цветни стълби има в Асеновград, до библиотека “Паисий Хилендарски”, в Смолян до църквата “Свети Георги” в Стария център, в Ивайловград - в стария град до чешма Хаджито, във Велико Търново на ул. “Стефан Стамболов”. В София едно от стълбищата на НДК е оцветено като корици на книги - тук освен хапче за добро настроение ще откриеш и идеи за заглавия, които още не си прочел.

Пусни се по алпийски (горски) тролей

Малко вятър в косите и скорост от 60 км/ч са сред неизменните предимства, които спускането по горски тролей ти дава. С очите си сме виждали как хора, които твърдят, че имат страх от високото и не биха се спуснали за нищо на света… се редят за трети път на опашката... 

Няколко идеи: Обикновено алпийски тролеи има край облагородените пещери (Дяволското гърло, Голубовица, Бачо Киро), както и в специални екстремни паркове.

Посети четирите най-крайни точки на България

Снимка: Мария Ангелова

За да можеш с ръка на сърце да кажеш, че си обиколил България “от край до край”.

Най-западната точка (след промени, приети от Националния статистически институт през 2015 г.) е връх Връшка чука, област Видин.

Най-източната точка на България е нос Шабла

Най-южната точка на България е връх Вейката край Кърджали 

Най-северната точка на България е устието на река Тимок край Видин.

Повози се на теснолинейката 

Последната теснолинейка в България си е истинско приключение. Между гарите Септември и Добринище преминаваш бавно и тържествено през три планини – общо 125 км за малко над 5 часа. Има три влака дневно в едната и в другата посока. Непременно подишай планински въздух на открито между вагоните. По трасето на теснолинейката се намира и най-високата жп гара на Балканите - гара Аврамово (1276 м).

Знаеш ли, че… Старите хора разказват, че в миналото младите мъже скачали в движение от първия вагон на влака, за да наберат цветя за любимите си, и се качвали на последния. Това се смятало за много романтичен жест.

Още забавни предизвикателства за пътешественици ще откриете в книгата “203 предизвикателства за пътешественици”.

Разгледайте тук още летни предложения за България!

01 юли 2021 г.

Тагове

лято

семеен туризъм

идеи за уикенд

203 предизвикателства

планини

езера

летен туризъм

България

природни забележителности

градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти