Начало / Статии / Статии - България

Еднодневен маршрут от Варна до нос Калиакра

Автор

/

Маршрутът, който може да направите, ако сте във Варна, включва следните градове ВарнаБалчикКаварна

Забележителностите, които ще видите минавайки през този маршрут, са Аладжа манастир, който е най-известният скален манастир по българското Черноморие, Ботаническата градина в Балчик, която съдържа уникални растения и нос Калиакра -  отвесни скали спускащи се към морето, което е издълбало в подножието им пещери, ниши и арки.

Продължителност: 1 ден
Разстояние Варна - Аладжа манастир - 14 км.
Разстояние Аладжа манастир - Балчик - 29 км
Разстояние Балчик - Нос Калиакра - 32 км

Аладжа манастир - Варна

Най-известният скален манастир по българското Черноморие - Аладжа манастир - е една от многобройните скални монашески обители, съществували през 8-9 в. Разположен е сред красива гориста  местност на 14 километра от град  Варна. На турски "аладжа" означава "шарен" и вероятно оттам идва името на манастира - заради ярките цветни стенописи от ранното Средновековие намерени там.

Смята се, че манастирът е част от огромен комплекс от над 500 подобни религиозни обители. Помещенията са разположени на две нива във висока 40-метрова варовикова скала. Манастирската църква е разположена на запад, на първо ниво и е била украсена  със стенописи, от които, за съжаление, са запазени само отделни фрагменти. Криптата е разположена на най-ниското ниво и  там е имало само три гроба.

Аладжа манастир  е бил изоставен след падането на България под османско иго в края на 14 в., но местните християни са продължили да посещават мястото и през следващите години на робство, за което свидетелства намереният в криптата сребърен пръстен от 18 в. Първите  проучвания на манастира са започнати в края на 19 в. от братя  Шкорпил. През 1912 г. манастирът е обявен за народна старина, а през 1957 г. -  за паметник на културата от национално значение.

Ботаническа градина Балчик

Балчик е известен най-вече със своята Ботаническа градина, която съдържа уникални растения. Разбира се Ботаническата градина се допълва най-добре с архитектурно-парков комплекс Двореца, който е бил резиденция на румънската кралица Мария в началото на 20 век.

Ботаническата градина и Двореца, представляват безспорно визитната картичка на Балчик. На 27 юли 2005 г. Ботаническата градина в Балчик отбелязва 50-годишнината от своето създаване. През 2006 година в новоизградената й част бе открита и алея за незрящи. В парниците на Ботаническата градина зреят лимони, както и много други екзотични плодове като банани, папая и др.

Нос Калиакра – Каварна

Близо до селата Българево и Свети Никола, на 12 км от гр. Каварна, на брега на Черно море се намира дълъг и тесен нос - нос Калиакра. Отвесни скали се спускат към морето, което е издълбало в подножието им пещери, ниши и арки. Смята се, че носът е бил заселен отпреди 7000 години, за което свидетелстват съдове и сечива, открити в морето на 160 м дълбочина. През 4-3 в. пр.н.е. носът е заселен от тракийското племе теризи, по-късно пада под властта на  Рим и Византия. 


По време на българските владетели Балик и Добротица Калиакра е в най-голям разцвет. Бил е мощен средновековен град и църковно средище, а деспотите му първи от българските владетели изграждат военноморски флот. В края на 14 в. Калиакра оказва съпротива на османските нашественици, но е завладяна от тях през 1418 г. Оттогава започва и залезът на крепостта. Легенда разказва за 40 български девойки, които завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на поробителите.


В тяхна памет на носа е издигнат обелиск - "Портата на 40-те девици". Днес тук могат да се видят останки от крепостни стени, църкви, гробници и стопански постройки от античността и средновековието. Районът е красив природен резерват, където гнездят корморани, в морските пещери под носа все още се среща тюленът-монах, могат да се наблюдават делфини, папуняци и други редки видове. В скалните масиви може да се види белоопашатия мишелов, както и застрашени от изчезване влечуги, включени в Червената книга на България. Калиакра е една от първите защитени територии у нас, обявена за природен резерват през 1941 г. и е един от Стоте национални туристически обекта.

>
06 юли 2010 г.

Тагове

маршрути

Забележителности наоколо

Избрани оферти