Начало / Статии / Статии - България

Моделът на юрта край Девня - ценна находка, разказваща за живота на номадите

Автор

/

Традиционното преносимо жилище на номадите, наричано на тюркски "юрта", има кръгла форма и се състои от дървен скелет, покрит с плъст.

Направена е така, че да се сглобява и разглобява за броени минути. Археолозите не откриват следи от юрти, защото те не се вкопават в земята, в нея остават само дупките на вертикално забити колове, носещи конструкцията. Ето защо моделът, намерен край град Девня, Варненско, е изключително ценен. Той е издялан от мек варовиков камък и почти няма повреди, само от едната му страна има плитка и неравна ямка.

Моделът е открит случайно в развалините на средновековна крепост. Моделът представя юртата като нисък цилиндър с коничен покрив, по който са изобразени наредените пръти. Стената в горния и долния край е ограничена с надлъжни врязани линии. Върху нея с тънко острие са издълбани две изображения, разположени едно срещу друго от двете страни на ямката.

Юртата от Девня е единственият открит засега модел на номадско жилище от средните векове в земите, населявани някога от конните народи. Моделът вероятно представя обиталище на шамана, което е служело и за обреден дом. Той е бил поставен в същото това обиталище като утвар, т.е. като един от предметите, използвани при религиозния обред.

Рисунката от каменния модел на юртата (виж долната част на снимката) изобразява несъразмерно човешко лице, под него две ръце стрелят с голям лък, а силно схематизиран елен (или кон) сякаш е скочил срещу стрелата. Това е ловна сцена, вероятно с магическо значение . Подобни сцени върху камък са познати и от други места по територията на Първото българско царство, както и по цялата евразийска степ.

Любопитно: Хроники разказват за разкошните юрти на номадските владетели - построени от дърво, плъст и коприна, украсени с благородни метали. Например юртата на Чингиз хан имала в конструкцията си златни стълбове. В Плиска, до останките на Крумовия дворец, са открити следи от юрти. Това са най-ранните обиталища на хана и неговата свита. Пак в Плиска са открити останки на кръгла постройка с диаметър 10 м, включена в комплекса от монументални постройки през първата половина на IX в. Тя е построена от тухли и характерния за старобългарските строежи розов хоросан. Това не е преносимото жилище на номадски аристократ от евразийската степ, а представителна сграда на вече уседнал владетел, но все още запазил спомена за степия живот.

Къде: Археологически музей Варна

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
03 октомври 2012 г.

Тагове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

културен туризъм

любопитно

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти