Начало / Статии / Статии - България

Еднодневен маршрут от Варна до Мадарския конник

Автор

/

За всички, които почиват в близост до Варна или се намират в този район маршрутът от Варна до Мадарския конник е прекрасен начин да разнообразите деня си. Маршрутът включва следните градове -  ВарнаПровадияПлискаМадара.


Забележителностите, които ще видите по този маршрут са местността „Побити камъни“, която е един от  най-уникалните феномени в България и света; националният историко-археологически резерват Плиска, които представлява  руини от първата българска столица; Крепостта Овеч над Провадия,  която представлява плато във форма на кораб, където византийците изграждат свое укрепление; Мадарският конник - изсечен в скалите релеф на конник.

Продължителност: 1 ден
Разстояние ВарнаПровадия:  52 км
Разстояние ПровадияПлиска:  38 км
Разстояние ПлискаМадара:  13 км

Местност „Побити камъни“ - Варна

Край варненските черноморски езера се намира един от най-уникалните феномени в света - местността "Побити камъни". Това са  кухи скални образувания, които представляват каменни колони с различна височина и диаметър.  Изградени са от  варовити пясъчници, съдържащи много вкаменелости. Изглеждат като побити в пясъка и оттам идва  името  на природния кът  Побити камъни или Декилиташ.  Различни хипотези има за произхода на Побитите камъни:   че са били морско дъно, че имат органичен произход, че са биогенни водораслови постройки, че са се формирали около природни извори с доминиращо съдържание на газ.

Такива образувания се срещат  по света, както на сушата, така и  на морското дъно. В местността може да се наблюдава  голямо разнообразие на фауна.

Крепостта Овеч - Провадия

Крепоста Овеч се намира над Провадия – крепостта сe използва от ІV в. до началото на VІІ в. след това близо век не функционира, обитаването и започва от ХІ в. Византийците я наричат Проват, българите Овеч, а турците Таш Хисар. Крепостта се използва от цар Калоян и брат му Петър ІІ. през 1366 г. Тук са затворени трима знатни рицари, начело с маршала на Бургундия, за които е платен откуп 2400 златни перпера. През 1388 г. крепостта е завладяна от турците.

През 1409 г. в резултат на въстание за кратко пак е българска твърдина за около три години. Крепостта се използва до края на ХVІІ в, след което окончателно е изоставена. Над съвременният български град Провадия на планинско плато, оградено от всички страни със скали, в късноантичната епоха е издигната солидна крепост. Тя получила доста прозаичното име Проватон, което на гръцки означава "Овча крепост". Българите на Аспарух възприели направения вече от славяните буквален превод на името и във всички български документи тя се среща като Овеч. Иначе съвременният град също нямаше да се нарича точно така. От крепост убежище, Овеч бързо се превръща в голямо селище с постоянно население.

Овеч паднал под турска власт през 1388 г., когато тридесетхилядна турска армия под командата на Лала Шахин с измама нахлула през нощта след сключено примирие. "Неверниците", според турския хронист Нешри се окопитили и оказали яростна съпротива, но били "насечени на парчета". Османците също понесли страшни загуби. Турците поддържали крепостта още стотина години. Но когато българските земи станали дълбок тил на империята, тя била изоставена. Българското й население създало днешния град Провадия.

Национален историко-археологически резерват Плиска

Национален историко-археологически резерват Плиска е разположен на около 3км от съвременния град Плиска. Той представлява руини от някогашния град. Плиска е първата българска столица и е била един от най – богатите градове в Европа. Градът е бил важен център. Плиска е построена в хълмисто поле на площ от около 23кв.км, което за времето си е било наистина голям град. Изградени са три отбранителни пояса. Първият пояс представлявал ров с насип до него. Той определял границите на столицата. Вторият пояс е крепостна стена, изградена от големи камъни, като определя границите на вътрешния град. Третият пояс е укрепление на дворцовия комплекс.

Някои части на резервата са запазени наистина много добре. Открити са и тунели, през които царското семейството и хора от населението са могли да избягат при обсада на града.

Мадарският конник

Мадарският конник се намира в североизточна България, близо до село Мадара. Той представлява изсечен в скалите релеф на 23 м височина и изобразява ловна сцена,  в която българският владетел, конник  в естествена големина, пробожда с копието си повален лъв, а зад него тича вярното му куче. 

Единствен  в Европа от ранното Средновековие,  релефът е символ на мощта на българската държава от периода на хановете и на победата над врага и се свързва с изображението на хан Тервел, който побеждава византийците. Около фигурата са издълбани надписи на гръцки, със сведения за българската история.  Мадарският конник е част от голям археологически комплекс.  Първите две български столици - Плиска и Преслав се намират съвсем наблизо, композицията е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.


Виж актуалните оферти за пътуване до Варна!

>
21 юни 2010 г.

Тагове

маршрути

Забележителности наоколо

Избрани оферти