Начало / Статии / Статии - България

Аврен: Село за ценители на природата и скритите места

Автор

/

Понякога човек има нужда от разнообразие. От провокация. От това да види нещо, което досега не е виждал. Да се озове на непознато място и да се остави да бъде изненадан.

Ако вече сте видели много места около Варна, но подозирате, че районът крие още тайни - прави сте. Днешният маршрут ще ви отведе в село Аврен и околностите му, където спокойно можете да запълните няколко дни с разглеждане на скални манастири, плажове, резервати и язовири. Ако има една дума, която може да събере в себе си целия район, тя е “разнообразие”.

Самото село Аврен е малко познато като дестинация и този маршрут започва с него.

Аврен

Снимка: iStock by Getty Images

Започнете от село Аврен и историческата църква в центъра му - “Света Великомъченица Параскева-Петка”. Построена е през 1868 г., след като били прекратени безчинствата на еничарската разбойническа чета на Солак Мустафа, която върлувала в района.

Камчия и Камчийски пясъци

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Лятно време последните километри на река Камчия са пълни с лодки и каяци с ентусиасти, които искат да видят уникалната растителност в заливната гора на реката. Лиани висят от дърветата, а гората изглежда съвършено непроходима. Обратно към брега и имате на разположение чудесният плаж на Камчийски пясъци.

Язовир Здравец

На 10 минути от село Аврен се намира село Здравец, край което има малък язовир, популярен сред почитателите на риболова. Природата, чистият въздух и почивката край вода са ценното, което ще откриете тук.

Средновековен скален манастир “Благовещение”

Скалните манастири носят особено усещане за усамотение и покой. Този в местността Кешишлика представлява три верижно свързани помещения, вкопани в скалите, а в основата им има олтар. Благодарение на металните стълби можете да се качите до самата обител и да надникнете в дома на монасите, които някога са живели тук.

Музей на мозайките в Девня


Снимка: iStock by Getty Images

При разкопки през 1976 г. в Девня е разкрита голяма римска сграда от времето на император Константин Велики с великолепни, чудесно запазени мозайки. Върху част от основите на сградата е издигнат днешният музей на мозайките, в който можете да видите едни от най-цветните и добре запазени римски мозайки от този период, намирани в България.

Етнографски музеен комплекс “Св.св. Константин и Елена” в Царевци

Много села и градове са имали църкви с килийно училище към тях, включително и село Царевци. Когато църквата отесняла за многобройните жители на селото, а през 1872 г. врати отворило първото светско училище, старите сгради били грижливо запазени. Днес са музеен комплекс, който ще ви пренесе в миналото.

Настаняване

Ако искате да отседнете в традиционна къща за гости, където да опитате местни специалитети, в Аврен има няколко чудесни места. Хотелски комплекси и къщи за гости има също в близките села Здравец, Приселци, Близнаци.

***

В рамките на проект BSB 521 SUNRISE всички гореизброени туристически забележителности бяха успешно обвързани в Стратегия за бизнес и предприемачество за нови възможности в туризма и бе създаден нов Интегриран туристически продукт за община Аврен, който включва:

    Програма за еднодневен туристически маршрут „История и култура в околностите на Аврен“

    Програма за двудневен туристически маршрут „Непознатите     кътчета на българското Черноморие - Варна“     

    Програма за туристи „ЕКО, СПОРТ и СЕЛСКИ тур в община Аврен“               

    Програма за едно- или двудневен маршрут ”Варна - Ветрино - Девня - Аврен - Варна”.          

С всички тези туристически продукти, създадени по проект BSB 521 SUNRISE, може да се запознаете на уебсайта на проекта: www.sunriseblacksea.eu.


Очакваме Вашите мнения и обратна връзка!

Статията е създадена и финансирана в рамките на Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“, съфинансирана от ЕС по инструмента за добросъседство, в който участват страните: Армения, България, Грузия, Гърция, Република Молдова, Румъния, Турция и Украйна, по проект: „Устойчиво използване на природните ресурси – установяване на интегрирани услуги – SUNRISE“ BSB 521.

>
01 декември 2021 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти