Начало / Статии / Статии - България

Средновековният град Хоталич край Севлиево

Автор

/

Хоталич е името на средновековен български град, разположен на 4 км северозападно от Севлиево.

Той се е разполагал на площ от 60 декара. Разделен е на цитадела или горен град, силно укрепен и практически непристъпен, и долен град - разположен на площ от около 45 декара, разделен на четири подградия с около 600-700 жители, с три църкви, собствени укрепления и входове. Досега са разкрити 86 добре запазени каменни жилища, работилници, църкви и некрополи, както и над 900 експоната, свързани с местния бит, търговия и изкуство.

Цитаделата е разполагала с отбранителни кули, както и с масивни постройки, обитавани от стражите. На най-високото място в града се е намирала голяма жилищно-отбранителна кула, а до нея - двуетажна сграда, в която се предполага, че е живяло болярско семейство. Открити са и щерни за събиране на дъждовна вода, необходима в случай на евентуално нападение, както и части от глинен водопровод.

Благоприятното местоположение е било забелязано още от византийците, които построяват здрава крепост през 5-и век. През 10-и век започва строителството на голяма българска твърдина, която да отбранява подстъпите към старопланинските проходи. Точно поради тази причина Хоталич става един от големите градове в средновековна България. Открити са пещи за топене на метал, за битова и строителна керамика, оръжейни и ковашки работилници. Намерено е и съкровище, което включва 2944 медни монети, сечени в Константинопол през 12-и век, както и 146 български монети. Част от тях са експонирани в Историческия музей в Севлиево, заедно с красиви накити, оръжия и много други предмети.

Хоталич е много добре запазен археологически обект. Но за превръщането му в привлекателна туристическа дестинация следва да се направят много реставрации, като например на отбранителните кули, църквите и портите. През 1994 г. средновековната крепост е обявена за паметник на културата с национално значение.

Хоталич се намира на 4 км от Севлиево, а до него се достига по добре поддържан път. Община Севлиево се намира в Централна Северна България, област Габрово. Севлиево се намира на 178 км от София и на 164 км от Пловдив.

>
19 септември 2013 г.

Тагове

археология

идеи за уикенд

идеи за уикенда

крепости

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти