Начало / Статии / Статии - България

Съкровището от Луковит

Автор

/

 Съкровището е открито случайно през 1953 г. в нива край Луковит. Съдържа сребърни съдове, 3 железни юзди и сребърни апликации към конски амуниции.

Съдовете са три вида – 4 кани, 6 чаши (високи фиали) и 5 ниски фиали. Върху част от фиалите има украса от стилизирани палмови листа и бадемови плодове. Една от чашите е украсена с врязан лабрис (двойна брадва) и с два реда женски глави. Съдове подобни на луковитските по форма, украса и изработка, са познати и от други находки  в Тракия.

Уникална е украсата на една от каните. Тялото й е покрито с издължени овули, лотусови цветове и бръшлянови листа. Такава украса досега не е срещана в други паметници на тракийското изкуство.

Изключителната ценност на Луковитското съкровище за учените се дължи на апликациите на конска амуниция. Те принадлежат на три комплекта конско снаряжение. В първия комплект основен мотив са схематични изображения на грифони и животински глави. Те са изпълнени с врязани линии и са подредени хералдически или в свастикообразни композиции, в които всяка глава захапва гривата на предходната. Във втория комплект преобладават растителни орнаменти – розети.

Апликациите от третия комплект са с богата позлата. Изображенията върху тях са в реалистичен стил, повлиян от гръцкото класическо изкуство. Същевременно е запазен характерния обхват на тракийските майстори, при който животинските образи се разчленяват на отделни части, използвани като самостоятелни декоративни мотиви.

Любопитно: Апликациите на Луковитското съкровище великолепно илюстрират т.нар. тракийски зверинен стил в изобразителното изкуство на съседните народи. Зверинният художествен стил е създаден от скитите (племената, които живеят в Северното Причерноморие – на север от тракийските земи). При него се използват стилизирани части от телата на животни в най-различни комбинации, които носят определено религиозно-магическо значение. Тракийските майстори развиват този стил, като в композициите добявят растителни орнаменти и стилизирани човешки образи и фигури, което многократно обогатява магическия език на изображенията.

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
20 март 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти