Начало / Статии / Статии - България

Топ 10 причини да посетите Ловеч този уикенд

Автор

/

В някои градове отиваш заради природата, в други – заради специални забележителности или история. Ловеч си има от всичко – богата история, запазена стара архитектура, красива природа, преливаща от околните хълмове към градините и парковете.

Защо да посетите Ловеч?

Ето 10 чудесни причини да го направите:

1. Ловешка средновековна крепост

снимка: община Ловеч

Средновековната крепост е разположена върху двете тераси на скалистия, живописен хълм Хисаря, който се намира в старата част на град Ловеч. На нея по ваше желание може да  видите аудио-визуалното шоу „Звук и светлина“, а сцената в крепостта е място за провеждане на концерти и спектакли под звездите.

2. Зоопарк

снимка: община Ловеч

Зоологическата градина на Ловеч е създадена през 60-те години на 20-и век и се намира в парк „Стратеш“. На площ от 110 декара се отглеждат 420 животни и птици от 74 вида, представители на всички континенти. Зоопаркът е вторият по големина в България и любимо място за ловешките граждани и гостите на града. Обектът е достъпен за посетители с ограничена подвижност. Има пряка пешеходна връзка с лъкатушещите улички на архитектурно-историческия резерват „Вароша“.

3. Стара градска баня “Дели Хамам”

снимка: община Ловеч

Старата градска баня е превърната в единствения в Европа виртуален атракцион, посветен на водата. Под специално стъкло в оригинален вид е възстановена използваната от римляните отоплителна система хипокауст, а благодарение на интерпретативните програми и мултимедийни ефекти посетителите наблюдават и научават много интересни „водни“ събития и факти.

4. Покрит мост

снимка: община Ловеч

Покритият мост е построен от Колю Фичето и е уникален по рода си. Не пропускайте да видите моста отблизо и да научите повече за историята му. Той е бил не само транспортна връзка, но и търговска улица, осеяна с малки занаятчийски дюкяни, сред които можете да се разходите и днес.

5. Деветашка пещера

снимка: община Ловеч

Разположена е на 15 км североизточно от Ловеч, близо до село Деветаки, на източния бряг на река Осъм и е една от най-големите пещери в България. Тя е защитена територия, в която са открити следи от човешко присъствие още от старокаменната епоха (около 70 000 г. пр.Хр).

Пещерата е известна и с многообразието си от обитатели. Тук обитават 12 вида защитени земноводни, 82 вида птици, 34 вида бозайници и 9 вида прилепи.

От 2014 г. Деветашката пещера е част от движението „Опознай България - 100 национални туристически обекта” на БТС.

6. Музей “Васил Левски“

снимка: община Ловеч

Музей „Васил Левски” води своето начало от средата на 20-и век. Група родолюбиви българи създава първата експозиция на 19 февруари 1954 г.

Експозицията е разположена на две нива и разказва за борбите на българите за национално освобождение,  дейността на Левски в Българско, Ловешкия частен революционен комитет и ролята му на централен за вътрешността на страната, Новоселското въстание (1876), Първото и Второто освобождение на Ловеч през Руско-турската война (1877-1878).

Тук ще видите най-богатата в страната колекция от лични вещи на Левски, колекция от лични вещи и документи на съратници и сподвижници на Левски, на участници в Априлското въстание и Руско-турската война.

7. Къкринско ханче

снимка: община Ловеч

На 19 км от Ловеч по посока Севлиево се намира Къкринското ханче, където на 27 декември 1872 г. е заловен Апостолът на българската свобода. Ханчето е възстановено през 1926 г., а музейната експозиция в него е открита на 10 май 1931 г. Тя разказва вълнуващо за началото на едно безсмъртие. В двора на ханчето може да се види единственият свидетел на залавянето на Левски – вековен бряст. Днес той е възстановен и укрепен.

Къкринското ханче заедно с музей „Васил Левски“ са включени под №30 в 100-те Национални туристически обекта.

8. Паметника на Васил Левски

снимка: община Ловеч

Паметникът на Васил Левски в Ловеч е най-големият и внушителен паметник на Васил Левски в България и един от символите на града. Намира се в архитектурно-историческия резерват „Вароша“ и е открит на 27 май 1964 г.

9. Катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий”

снимка: община Ловеч

Катедралата впечатлява със своето вътрешно великолепие – изящни полилеи, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Аврамов, дърворезбован иконостас – истинско произведение на изкуството, излязло изпод ръката на смолянски майстори, красива мраморна настилка.

Храмът заема 850 кв. м площ и представлява трикорабна базилика с три престола на две нива. Приземното ниво е посветено на празника Въведение Богородично, а горното ниво – на Кирил и Методий. Светите братя са покровители на България и на Европа, деня им чества като свой празник и Ловеч.

Храмът „Св. св. Кирил и Методий“ е удостоен с наградата „Сграда на годината“ 2017 г. в раздел „Паметници на културата“.

10. Музейна сбирка “Атанас и Васил Атанасови”

снимка: община Ловеч

Музейната сбирка е открита през 2008 г. и е наименувана по волята на доц. Васил Атанасов, който дарява цялата си колекция от минерали и минерални суровини, събирана в продължение на 40 години от България и света.

В сбирката са обособени три части:

Зала „Природа”: Показва 1360 образци на минерали и минерални суровини:  кристали, самородни елементи, рудни и нерудни скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Зала „Техника”: Показва част от колекцията радиоапарати, събирана от Кирил Петров и откупена от музея. Посетителите могат да видят най-стария батериен приемник и първите български учебни помагала за радиолюбители.

Зала „Археология”: Показва част от оригинален стратиграфски профил от Деветашката пещера, археологически находки от нея и възстановка на елементи от интериора на праисторическо жилище.

>
10 март 2021 г.

Тагове

любопитно

семеен туризъм

новини

забележителности

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти