Начало / Статии / Статии - България

Дели Хамам - старата градска баня в Ловеч

Автор

/

Старата градска баня на Ловеч, строена преди близо 400 години, днес е превърната в единствения в Европа виртуален атракцион, посветен на водата. Музей на водата, пълен с изненади.

Какво ще видите в обновената баня Дели Хамам

Вътре под специално стъкло може да се види как е действала древната отоплителна система хипокауст, също така посетителите могат да научат интересни факти за водата чрез специално изработените мултимедийни ефекти и програми. Прожектират се филми за историята на банята, за водата като живителна течност и основен фактор за съществуването на живот на планетата, за историята на Ловеч от най-дълбока древност до наши дни. Чрез новите технологии водата в сградата се превръща във воден екран и екран от фина водна пара, върху които се прожектират картини от Ловеч. На големия купол в централното помещение на банята се прожектира небе с облаци, а на пода на къпалното помещение е прожектирана вода, която се раздвижва, когато стъпите върху нея.

История на Дели Хамам

Градската баня е строена през XVII-XVIII век. Смята се, че това е последният турски хамам, използван като хигиенна баня в страната. Характерната архитектура се вписва в цялостния облик на квартал "Вароша".

Водата за банята е идвала по тръбопровод от три извора. Водните пари се поемали от каналите-отдушници. В топлите помещения имало специално устройство на подовете и стените. Подовата настилка се състояла от големи и дебели плочи или тухли. Така под пода на топлите зали имало пространство високо около 1 м, в което се пуска топъл въздух - отоплителна инсталация хипокауст – буквално „отопление отдолу”. По същия начин имало монтирано отопление и на стените. Каменните плочи били закрепвани на разстояние от стените на около 10 см. с помощта на дълги железни клинове. Специални фурни вън от сградата стопляли нужния за отопление въздух и го пускали нагоре към пода и стените. Други пещи топлели водата, нужна за топлите басейни.

Съблекалнята е квадратна и завършва с полусферичен масивен купол на 10 м височина от пода. В помещението е имало шадраван. От съблекалнята се влизало в първото от помещенията на същинската баня. Централната къпалня е разделена на три части. В средата се издига по-висок полусферичен купол. Банята е изцяло реставрирана през 2014 г.

>
22 юни 2015 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти