Начало / Статии / Статии - България

Крепост Хисаря – пазителят на Ловеч

Автор

/

Ловешката крепост Хисаря е един от символите на града, издига се величествено над него и пази историите на миналото. И макар крепостта да е реставрирана и отворена за туристи от години, отскоро на нея има нови атракции, заради които си заслужава да я посетите отново.

На влизане в крепостта посетителят е посрещнат от две фигури, пресъздаващи в реални размери визията и снаряжението на български воини от Второто българско царство (XII-XIV) век.

Една от новите атракции е лазерно шоу - текст и картини се проектират върху скалния венец над хълма Стратеш (пуска се по предварителна заявка). Можете да видите и мултимедийно излъчване върху крепостната стена, атрактивни цветни прожектори върху арката и голям брой динамични ефекти, които изобразяват различни фигури и цветове.

Снимка: Йордан Чакъров

За тези, които мечтаят за необикновена сватба, на Хисаря вече може да се проведе „болярска сватба“- брачен ритуал в стилистиката на Българското средновековие под специално изграден стилизиран купол в базиликата на крепостта. Всички са облечени в средновековни облекла, а младоженците – с царски одежди и корони. Първите сватби вече са факт.

Ловешката крепост е разположена върху двете тераси на скалистия хълм Хисаря, който се намира в старата част на град Ловеч. Първите хора са заселили на хълма през каменно-медната епоха. От това време са открити части от жилища, фрагменти от глинени съдове и една златна апликация.

Снимка: Йордан Чакъров

Археологическите разкопки показват, че тук е имало и тракийско селище – разкрити са части от жилище, изградено от камък и глина, множество фрагменти от сива тракийска керамика, както и дръжка от родоска амфора с печат. По време на римските завоевания в началото на І в., селището е преместено в равнинната част на града. Но когато започват нашествията на варварските племена в средата на ІІІ в., то е изнесено на хълма поради естествените условия за защита. Просъществува и през V-VІІ век (ранновизантийката епоха). Вероятно след разрушаване на селището от ранновизантийската епоха за известно време хълмът запустява.

В българската история името Ловеч се среща главно във връзка със събития, станали от ХІ в. насам. Първото споменаване на крепостта е свързано с нахлуването на печенегите в българските земи и военните действия на Византия срещу тях. Именно Ловеч е градът, който спира византийските войски, предвождани от Исак ІІ Ангел, дошли на север от Балкана да усмирят въстаналите българи. Така през 1187 г. Ловеч се превръща в един от символите на възстановяването на Втората българска държава.

Снимка: Йордан Чакъров

Крепостта Ловеч заема горните две тераси на хълма Хисаря, а производствената част на града, както и жилищните квартали са разположени по долната (трета) тераса, по склоновете на хълма и покрай реката. Освен естествената защита, която крепостта получава от високите, стръмни склонове на хълма и от реката, тя има и допълнителна здрава каменна стена, следваща конфигурацията на терена.

Разкрити са останките на седем църкви, представители на три различни архитектурни типа.

По време на разкопките са открити голямо количество накити, предмети на бита, оръдия на труда, керамика. Особено внимание заслужават двете колективни находки от сребърни монети, върху които са изобразени цар Иван Александър и синът му Михаил.

Полезна информация: Входът за крепостта е 3 лв. (учащи и пенсионери – 2 лв.), пакетен билет за семейство с деца от 7 до 18 г. - 6 лв. Работно време: 9-22 часа.

 

 

>
26 юни 2015 г.

Тагове

идеи за уикенда

крепости

културен туризъм

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти