Ловеч

За града

Оферти

Статии

Ловеч / Lovech

Ловеч (Lovech) се намира в Централна Северна България. Територията и околностите му са били обитавани още в дълбока древност. През ІV–ІІІ век пр.н.е. градът е обитаван от тракийско то племе мелди.По-късно Римската империя изгражда римска станция, наречена Президиум. Интересни забележителности в града са: Покритият мост, построен от Колю Фичето, Крепост Хисаря, Паметник на Васил Левски, Парк Стратеш, Архитектурно-исторически резерват Вароша, Картинна галерия в кв. Вароша. В близост се намират: Крушунски водопад. София - Ловеч - 157 км. Пловдив - Ловеч - 158 км. Варна - Ловеч - 310 км.

Транспорт

Автобусен транспорт
Град Ловеч в свързан с директен автобусен транспорт с по-големите градове в България. има автобуси от Плевен, София, Велико Търново, Габрово, Троян, Свищов, Пловдив, Казанлък и др.
Адрес Автогара - Ловеч: пл. Автогара
Телефон за връзка: 068 603 618

Железопътен транспорт
Град Ловеч се намира на железопътната линия Левски - Троян. Влаковете минават през по-големите градове Свищов, Троян, Левски, Плевен.
Адрес: до автогара - Ловеч (пл. Автогара)
Телефон за връзка жп-гара Ловеч: 068 2-49-35  

С кола
Град Ловеч се намира на около 170 километра от София в посока Североизток, на около 35 километра от Плевен (Юг), на около 35 километра от град Троян и на 86 километра от Велико Търново.

Обществен транспорт
В град Ловеч функционира вътрешен градски транспорт.

Заведения

Ресторант "Драката"
Адрес: Площад ”Тодор Кирков”
Телефон за връзка: 068 60 40 20; 0896 73 08 01

Ресторант "Чепика"
Адрес: бул. "България" и ул."Ал.Стамболийски"
Телефон за връзка: 0878 953062

Пицария „ ПРИ РОБИ”
Адрес: ул. „ Трети март” 21  
Телефон за връзка: 0884 587 857
 

Шопинг

Пазарният ден в град Ловеч е в Сряда.

Забележителности

Архитектурно историческият резерват „Вароша“
Кварталът Вароша е старата част на гр.Ловеч.В него посетителите могат да видят сгради със съхранена самобитна народна архитектура от епохата на Възраждането.

Музеят "Възраждане и националноосвободително движение" или Музеят „Васил Левски“
Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 30-то място в него. Намира се в сграда, която е построена на мястото на къщата на сподвижника на Апостола Васил Левски - Марин поп Луканов. Музеят е създаден през 1954 година. В него посетителите могат да видят една от най-богатите колекции от лични вещи на Апостола на свободата: печатничка, сабя, оригинален портрет от 1870 година както и восъчната фигура на Апостола.


Адрес: кв. Вароша; ул. "Марин Поплуканов" № 14
Телефон за връзка: (068) 601 407
Работно време: април – октомври 8,00–12, 00/ 14, 00-18, 00 ч.;ноември – март 8,00 - 12,00 / 13,00 – 17,00.
Website: http://lovechmuseum.hit.bg/info.html

Етнографската експозиция в Драсовата къща
Къща - музей на Иван Драсов. Той е бил сподвижник и укривател на Левски. В къщата е представен битът на богато търговско семейство от края на деветнадесети и началото на двадесети век. Експозицията "Драсова къща" е открита през 1973 година.
Адрес: кв. Вароша, ул. "Христо Иванова - Големия" 16
Телефон за връзка: (068) 601 399
Работно време:
летен сезон - от 08:00ч. до 12:00ч. и от 14:00ч. до 18:00ч.
зимен сезон - от 08:00ч. до 12:00ч. и от 13:00ч. до 17:00ч.

Рашовата къща
Рашовата къща е изградена през далечната 1835 година. Тя е завещана на  Регионалния исторически музей  от собственика й на име Ненчо Рашев. Той е бил известен културен деец.
Адрес: кв. Вароша, ул. "Христо Иванова - Големия" 16

Къщата на Чешнето.
Къща музей на Христо Цонев - Латинеца, който е притежател на Къкринското ханче. Там Левски се е укривал

Регионалният исторически музей, Ловеч
Музеят е създаден през 1895 година. Тогава е функционирал като музей на читалището в гр. Ловеч на име "Наука". През 1906 година музеят е преименуран на Ловешки народен музей "Феликс Каниц". през годините е преименован много пъти и чак през 90-те години на 20 век вече е Регионален исторически музей на Ловешка област. В момента музеят разполага с 4 отдела, от които: "Археология"; "Етнография"; "Нова и най-нова история на България" и "История на България XV - XIX век".
Адрес: 5500, гр. Ловеч, пл. „Тодор Кирков“ 1
Телефон за връзка: (068) 601 382
Website: http://www.rim-lovech.com/?page_id=10
E-mail: imlovech@yahoo.com

Църкви в Ловеч:

- Църквата "Св. Неделя" - най-старата в града
- Църквата "Св. Богородица" - тя е национален паметник на културата
- Църквата "Успение Богородично" 
- Новата църква в централната градска част- Катедрален храм"Св. св. Кирил и Методий"


Художествената галерия - Ловеч
В Художествената галерия - Ловеч са представени творби от живопис, графика, приложни изкуства, скулптура. Открита е през 1964 година.
Адрес: ул. "В. Караконовски" 1
Телефон за връзка: (068) 601 261

Галерията "Дарение Казаков"
Галерията представя 285 творби, откоито рисунки, керамични платна и графики на художника Димитър Казаков - Нерон.
Адрес: в кв. Вароша

Старинният площад
Старинният площад в гр. Ловеч носи името на Тодор Кирков, виден ловешки националреволюционер. На площада е и издигнат паметник в негова чест.
Адрес: в кв. Вароша

Хълмът Хисарлъка
Намира се точно на квартала Вароша на гр. Ловеч. Там посетителите могат да видят останки от величествената средновековна българска крепост ( архитектурно-исторически резерват) от втората половина на деветнадесети век. Там се намира и 14-метров паметник на Апостола на свободата - Васил Левски.

Мостът на Колю Фичето
Забележителният покрит мост на Колю Фичето е построен в периода 1872-1874 година и е единствения на Балканския полуостров. Той е пешеходен и с дюкани от двете страни. Построен е с 6 отвора, чиито основи са зидани с едри делани и плочести камъни и специален варов разтвор.

Покритият мост над река Осъм
Този мост свързва старият квартал Вароша на гр. Ловеч с останалите части на града. Той се намира точно до легендарния мост на Колю Фичето.

Паркът Стратеш
Още през далечната 1926 година благодарения на членове на туристическите дружества на гр. Ловеч е започнато залесяване и офромяне на парка Стратеш, който се намира на хълма Стратеш. До парка може да се стигне от квартала Вароша по красиви улици, които са заобиколени с невероятни възрожденски къщи. Мястото е прекрасно за почика и разходка, има хотел и ресторант, за тези, от вас, които биха искали да отседнат там.
Адрес" на десния бряг на река Осъм.


Паркът Баш бунар
Намира се покрай гр. Ловеч, при изхода за гр. Троян. Мястото къщо е прекрасно за разходка в природата, както и има ресторант и други уютни заведения.

Зоопаркът
Зоопаркът в Ловеч е вторият по големина зоопарк в България. Създаде е през 1961 година. Намира се в парк Стратеш, сред зеленина, на изключително разгърнати площи, пресъздавайки естествените условия на много от животинските видове

Алеята на космонавтите
Алеята е изградена през 1988 година. На това място всеки космонавт, който дойде, посажда брезичка.

Събития

- Празник на град Ловеч -  11 май - ден на св. св. Кирил и Методий
- Ловешки есенен панаир
- Празник и фестивал на ГЧЕ „ Екзарх Йосиф I “
- Фестивал на Природоматематическа гимназия
- Ловеч Мюзик Фест
- Ловеч Бардфест

Забележителности около Ловеч

Избрани оферти