Начало / Статии / Статии - България

Съкровището от Летница - ценен тракийски извор

Автор

/

Съкровището от село Летница край Ловеч, е намерено случайно при изкупни работи пез 1963 г. Предметите са разграбени от работниците и в последствие събрани от местния лекар и уредника на историческия музей в Ловеч. Напълно е сигурно, че част от педметите не са предадени на музея и остават неизвестни за науката. Изработването им се отнася към средата на IV в.пр.Хр.

Летнишкото съкровище е ценен извор на информация за религията и изкуството на траките. То се състои от апликации и други украшения от сребро и позлата за конска сбруя.Ажурните апликации са познати от други находки. Необикновеното и уникалното в находката от Летница са апликациите във форма на правоъгълни плътни пластинки с релефни изображения от тракийската и древногръцката митология. Осем от тях педставляват тракийския конник Херос. Други апликации изобразяват стената „Терзание”, в която хищник напада тревопасно животно, на трети – две хищни животни се бият помежду си. Конският начелник пък е сложна комбинация от изображенията на седнал лъв, глава на бик и растителни орнаменти.

Най-оригинална е апликацията, на която тракийския майстор е изобразил свещения митичен бик (хиерогамия) на тракийския герой с Великата богиня-майка, в резултат на което самоят той става бог и бива интронизиран, т.е. получава символите на царската власт. Съкровището е намерено в бронзов котел, обърнат с дъното нагоре. Това води до предположението, че може би е заровено като жертвоприношение.

Любопитно: Сцените, изобразени върху 15-те апликации от Летница, носят социален и религиозен смисъл, най-вече, за да внушат идеята за божествения произход на царската власт. Изключителната им стойност е в това, че представляват цялостен картинен разказ за пътя , който според тракийския орфизъм, трябвало да премине младият тракийски аристократ, за да достигне съвършенство и да бъде посветен в царската власт. Този път (път на съзряването, на инициацията) продължавал определен период от време, през който знатният младеж преминава 14 обредни стъпки – изпитания, посвещения и мистериални ритуали. Така постепенно усвоявал свещеното знание и постигал безсмъртие.

Къде: село Летница,  35 км от Ловеч, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
04 април 2013 г.

Тагове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти