Начало / Статии / Статии - Тунис

Музеят "Бардо" - африкански древни мозайки

Автор

/

Националният музей на Тунис, изящен комплекс от сгради от ХІІІ до ХІХ в., сред които и Бейският дворец, приютява най-голямата на континента колекция от старинни мозайки, за която се твърди, че е най-хубавата в света. Почти също толкова добра, колекцията на „Бардо“ от колоритни и ярки стаути, барелефи и пр. е с такива огромни размери, че посетителите рискуват да изпита пресищане.

Музеят Бардо - Тунис

Тунис е бил централната част на Римска Африка, така че по ирония най-ранната истинска мозайка в света (датираща от V или ІV в. пр.н.е.) е била открита близо до Картаген, което показва, че картагенците, а не римляните, са изобретили тази форма на изкуство.

Мозайките скоро започват да бъдат използвани за създаване на „гоблени“ от многоцветни пейзажи и портрети, в които обемът е бил предаван чрез градация на цветовете, а композициите стават все по-сложни.

Селският, ловният, земеделският, морският и градският живот са представени в изкусни сцени на изобилие и чувствени удоволствия. Да цитираме от един надпис върху парче, открито в археологично находище в Алжир: „Да ходиш на лов, на баня, да играеш комар, да се смееш, това означава да живееш“.

Къде: Тунис, Тунис.  Музеят е отворен от вторник до неделя.

>
21 февруари 2011 г.

Тагове

музеи

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти