Начало / Статии / Статии - България

Бегликташ - тракийски мистерии и сбъднати желания

Автор

/

Светилището Бегликташ, само на десетина минути с кола от Приморско, е идеалната комбинация от древна история и тракийска мистика. Разнообразете морската си ваканция с посещение на едно от най-големите мегалитни светилища, откривани досега в България. А ако вярвате в свръхестественото, може и да си сбъднете някое желание.

Снимки: Мария Ангелова

Как се е образувал Бегликташ

Сиенитните блокове на Бегликташ са били тук първи и в началото са изглеждали доста по-различно. Вятърът, слънцето и дъждовете малко по малко ги заоблили, а човешки ръце ги дооформили, за да ги превърнат в светилище на върховните тракийски богове, използвано повече от 2000 години. След стотици години на забвение Бегликташ отново започва да привлича хора преди двадесетина години. Гората, в която се намира, е била част от ловна резиденция “Перла” на Тодор Живков, поради което и светилището е открито от учените чак през 2003 г.

>>> БЕГЛИКТАШ - в превод от турски език означава “Камък за натурален данък”. Предполага се, че по османско време тук местните овчари са идвали, за да плащат данъка за стадата си. <<<

Какво ще видите на Бегликташ

Преди да тръгнете по пътеката със скалните образувания, разгледайте (а най-добре и си снимайте) картата с легендата на светилището, тъй като при самите скали трудно ще се ориентирате.

Най-известна е скалната група, наречена Брачното ложе. Макар да се знае твърде малко за мистичните ритуали на траките, изследователите вярват, че изсечените в скалите улеи при техните светилища (включително и тук, при Брачното ложе на Бегликташ) са използвани за изливане на свещени течности за жертвоприношения - вино, кръв от жертвени животни, мед, мляко. Ритуалът се изпълнявал в деня на лятното слънцестоене, когато символично се женели Богинята Майка и Богът Слънце.

Тук са и Каменният трон, където заставал върховният жрец, и Божествената стъпка - две скални формирования, до които се смята, че са имали достъп само посветените. Шестнадесетте плоски кръгли камъка, които ще видите по-нататък, според учените са астрономически часовник, а камъкът във форма на сърце, известен като Апостол Таш, се държи само на три точки.

Многобройни са олтарите и изсечените в скалите ритуални знаци. За да успеете истински да се пренесете хилядолетия назад и да си представите живота на светилището, вземете си екскурзовод на място.

Сбъднати желания

Мнозина смятат, че част от енергията от древните ритуали витае на Бегликташ и днес като е най-силна в деня на лятното слънцестоене. Казват, че ако сте там преди изгрева на деня на слънцестоенето и си пожелаете нещо, желанието ви ще се сбъдне. Имайте предвид, че вероятно няма да сте единствените посетители. Облечете се в бяло, оставете всички лоши помисли и вижте дали можете да почувствате енергията на Бегликташ.

Как да стигнете до Бегликташ

Бегликташ се намира в гориста местност на 5 км от град Приморско. Дотам има асфалтиран път и паркинг, където да оставите колата и да продължите пеша още около 20 минути по черен път (черният път обикновено е с дълбоки коловози и е проходим само с джип). Отделете си поне три-четири часа, а най-добре и половин ден. Опаковайте си обяд и изминете цялата пътека чак до морския бряг с изглед към Маслен нос. Има входна такса от 2 лв.

Разгледайте тук още оферти за България!

>
29 май 2023 г.

Тагове

археология

любопитно

мистерии

сбъдване на желания

Забележителности наоколо

Избрани оферти