Начало / Статии / Статии - България

Буховски манастир Св. Архангел Михаил край София

Автор

/

Буховският манастир бил основан в началото на 16 в. като част от Софийската Мала Света гора. Почти нищо не е известно за най-ранната му история.

Към края на 18 в. бил изоставен, вероятно след кърджалийско нападение. Възстановен бил по време на движението нза църковна независимост през 1860 г. Според местни предания манастирът бил много богат, притежавал земи и над 1000 глави добитък, за които се грижели ратаи, наемани от съседните села. Манастирският двор бил разделен на стопанска и жилищна част  - нещо необичайно за манастирите през Възраждането. Днес могат да се видят само основите на оборите и жилищата на ратаите, които били разположени  в източната част на двора на манастира.

Запазена е манастирската църква. На една от външните й гладки стени има ниша с икона на патрона на манастира св.Архангел Михаил. Зад църквата се намира стопанският двор и жилищата на ратаите. В момента там са останали само основите им.
Манастирът е част от следосвобожденската история на България. През август 1886 г. тук два дни бил държан детронираният княз Александър Батенберг. След това с конвой бил откаран през Враца до Оряхово, качили го на параход и го отвели в Русия.

Любопитно: Княз Александър I Батенберг (1857-1893) е немски принц и княз на България в периода 1879-1886 г. Избран бил от първото Велико народно събрания на 17 април 1879 г. по препоръка на руския цар Александър II. Сядайки на българския трон, княз Алексндър батенберг се опитал  да наложи върховенството на монархическата институция над Народното събрания. Това предизвикало сериозно недоволство сред българските политици. Стигнало се до първия в историята на Третата българска държава военен преврат. С подкрепата на руската дипломация офицери-русофили принудили Батенберг да абдикира. На 9 август 1886 г. юнкерските роти обградили двореца и князът бил заставен да подпише указ, че се отказва от престола. Под подписа си той добавил : "Бог да пази България". При неговото управление България удвоила територията и населението си.

Общи данни за манастира: Буховски манастир "Св.Архангел Михаил", 16 в., недействащ, храмов празник - 8 ноември

Къде: 25 км от София, 3 км от гара Бухово, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
05 декември 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти