Начало / Статии / Статии - България

Буховски манастир Св. Мария Магдалена край София

Автор

/

Според историците Бухово съществувало още от 4 в., когато християнството станало официална религия в Римската империя. Разказва, се, че тук се е намирала една от летните резиденции на император Константин Велики. В района на Бухово действително са открити останки от римска дворцова керамика, но няма сигурни доказателства, че е имало императорска резиденция.


Манастирът "Св.Мария Магдалена" бил издигнат на традиционно култово място. При проучване през 20-те на 20 в. били открити основи на голяма базилика с размери 41х26 м, вероятно от 4 в., както и на сгради, които били свързани с нея. Открити са и каменни плочи със специфична украса, което навежда на мисълта, че тук вероятно е минавала укрепителна линия още преди създаването на манастира.

Не е ясно кога бил основан манастирът "Св.Мария Магдалена". Предполага се, че е станало около 16 в. - време на сравнителна верска търпимост, когато християните в империята имали възможост да възстановяват свои храмове. Най-вероятно манастирът е принадлежал към Софийската Мала Света гора. При кърджалийско нападение през 18 в. той бил разрушен и изоставен.

Църквата била възстановена едва през 1881 г. върху основите на базиликата от 4-5 в. Църквата е била малка и в нея не се служи, за да не се повредят стенописите. Църквата е проста сграда, с издължен кораб. Няма куполи и преддверия. Базиликата, върху чиито основи е построена, е била около три пъти по-голяма и е имала три кораба. Манастирът е ремонтиран орез 2002 г. с помощта на местните хора. Въпреки че не е постоянно действащ, манастирът се поддържа и по празници събира местните жители.

Любопитно: Св.Мария Магдалена била от град Магдала - оттам идва и името й. Тя срещнала Иисус Христос в Галилея и той изгонил седемте бесове и напълно е изцерил от болестта й. Тя станала негова ученичка и го следвала до смъртта му. Мария Магдалена била първата, която видяла празния гроб на Иисус и произнесла думите: "Христос Воскресе!"

Общи данни за манастира: Буховски манастир "Св.Мария Магдалена", 16 в., недействащ, храмов празник - 22 юли, паметник на културата

Къде: край гара Бухово, на 25 км от София, България

Кога: на големи християнски празници

>
12 декември 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Софийска Мала Света гора

Забележителности наоколо

Избрани оферти