Начало / Статии / Статии - Франция

Машините от света на Жул Верн в Нант, Франция

Автор

/

Във френския град Нант, на брега на река Лоара се издига елегантна къща, в която днес се намира музеят на Жул Верн. Музеят разказва истории, показва документи и вещи, но за да се потопите в невероятния свят на въображението на писателя, са ви нужни още няколко крачки до вълшебното място, наречено Машините на Острова (Les Machines de l'Ile).

Машините на острова е артистичен проект, родил се във въображението на Франсоа Деларозие и Пиер Орфис. На Ил дьо Нант – островът в центъра на града, ограден от два ръкава на Лоара, можете да срещнете странни същества – огромен слон, скат, морска змия и всякакви морски съдове в причудливи форми.

На мястото на някогашната корабостроителница в Нант днес се строят чудеса. Първите машини оживяват доковете през 2007 г., оттогава редовно се появяват нови попълнения.

Стотици хиляди посетители разглеждат машините, смесица от света на Жул Верн и техниката на Да Винчи, качват се на Големия слон и се возят на Въртележката на морските светове. От време на време огромните съоръжения оживяват и крачат бавно из острова като мистични чудовища, излезли от въображението на Жул Верн. Освен това посетителите могат да надникнат в машинното отделение – да видят как всичко се задвижва и работи, и да чуят историите на машинистите.

Любим на всички е Големият слон, 12-метрово ходещо съоръжение, което може да носи по 50 пътници на гърба си. От хобота му излиза водна пара, стотици хора го придружават по време на съботно-неделните му разходки. А да се возиш върху слона е все едно да си на четвъртия етаж на ходеща къща.

Галерията на машините е като музей-сцена, в който всяка машина показва своето собствено шоу. Вътре се намира и тунелът за тестови полети – симулатор, който е уникален е Европа. Посетителят сяда на гърба на огромна „летяща бълха“ и се понася със 100 км/ч.

Машините на острова са предизвикателство за въображението и на децата, и на възрастните. А по Коледа тук е истинска приказка.  

>
18 ноември 2014 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

семеен туризъм

увеселителни паркове

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти