Начало / Статии / Статии - Франция

Уникалният музей в бивша база за подводници в Бордо (ВИДЕО)

Автор

/

Една подводно изумителна и почти сюрреалистична причина да се отправите към Бордо при първа възможност (освен виното) е новият арт музей, който отвори врати в бившата база за подводници на френския град през 2020 г.

Bassins de Lumières (или в превод Басейни от светлини) е най-големият дигитален арт център в света, където можете да видите и преживеете мултимедийно представяне на творби на съвременни художници и класици, отразени във водите на гигантските басейни за подводници.

Четири от огромните басейни на базата за подводници на Бордо са забравили за своето военно минало и днес са дом на една от най-мащабните мултимедийни инсталации в света. Тук преживяването на посетителите е микс от произведения на изкуството, светлинно шоу и специална музика, а посетителите се разхождат по бреговете на басейните и по специални пешеходни мостчета над водата.

Базата за подводници в Бордо е замислена през 1940 г. от германците, които по това време са окупирали града в рамките на Втората световна война. Построяването й отнема близо две години и труда на над 6000 души, предимно пленници от Испания. Германците ползват базата малко повече от година. През 1944 г. тя е сериозно повредена от бомбардировки на американски самолети, а след това е изоставена от германците.

От 60-те години на миналия век някак естествено и неусетно базата за подводници се превръща в притегателно място за фотографи, скулптори, музиканти и режисьори, а през 1999 г. в нея се организират първите изложби. Така стигаме до 2020 г., когато врати отваря мултимедийния арт център Bassins de Lumières.

Всеки от четирите басейна, които са били докове за подводници, са дълги над 100 метра и широки над 20 метра. Дълбочината им е внушителните 12 метра - мащаб, който трябва да си представите, тъй като прожектираните по стените, таваните и подовете произведения на изкуството се отразяват във водата и създават съвсем различна, сюрреалистична представа за пространството.

Вижте актуални оферти за пътуване до Франция!

>
16 декември 2022 г.

Тагове

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти