Начало / Статии / Статии - Франция

Катедралата Нотр Дам дьо Шартр - последната дума в готическото изразяване

Автор

/

Катедралата

Тази несравнима готическа катедрала – първата, която използва висящи контрафорси, и третата по големина след „Св. Петър“ в Рим и Кентърбърийската катедрала в Кент, Англия – е известна със своите ненадминати витражи и скулптури, които я красят отвътре и отвън.

Великолепните стъклописи, с обща площ над 8100 кв. м, са почти непонятно постижение. Вълнуващите, подобни на бижу прозорци, създадени от занаятчии стъклари през ХІІ и ХІІІ в., са спасени от разрушение и в двете световни войни, като са сваляни част по част и са скривани на безопасно място.

Калейдоскопичните цветове – рубиненочервено, смарагдовозелено, „шартърско синьо“ и наситено латисто – са отново блестящи и трептящи, тъй като прозорците бяха подложени на продължителна, щателна и скъпа реставрация. За невежите маси те са служили като цветно илюстрирани страници от Библията, познати разкази, които могат да бъдат четени отдолу нагоре – от земята към небето – и отляво надясно.

Шартърската катедрала е последната дума на готическата архитектура и продължава да изумява дори и най-скептичните днешни наблюдатели. Шестата църква, построена върху това място, тя съхранява туника, за която се смята, че е носена от Дева Мария.

Главният кораб, най-широкият в Европа, едва е побирал тълпите поклонници, които са идвали тук през Средновековието. И днес не е по-различно.

Къде: Ил дьо, Франс, 97 км югозападно от Париж, Франция

Най-добро време: опитайте се да хванете някой от множеството концерти на органа от ХІV в., един от най-хубавите в Европа. Международен фестивал за органова музика се провежда през юли и август.

Вижте списък с всички забележителности в Париж.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Париж.

>
01 август 2011 г.

Тагове

катедрали

любопитно

музеи

социален туризъм

хотели

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти