Начало / Статии / Статии - Франция

Замъците по Лоара

Автор

/

Лоара е едно от най-живописните и спокойни места във Франция. По продължение на повече от 1000 км по течението на най-дългата френска река ще можете да видите и почувствате френската аристократична атмосфера и да разберете защо наричат тази област „Градината на Франция“.

         Снимка: Daniel Jolivet

Долината на Лоара заема близо 300 км в средната част на течението на реката и е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Тук очите ви ще се насладят на лозови насаждения, овощни градини и исторически градчета.

       Снимка: Daniel Jolivet

Най-прочута обаче Лоара е със своите замъци. Броят им варира в различни класификации, но се смята, че са над 40. Ето пет от най-впечатляващите:

      Снимка: Daniel Jolivet

Замъкът Сомюр

В замъка Сомюр са живели херцозите на областта Анжу, както и крал Рене I. През вековете замъкът е бил и дом на управниците на град Сомюр, склад за амуниции, а накрая – музей. Градската управа купува замъка през 1906 г. и днес в него се помещава Музеят на Франция. През летните месеци вечерно време посетителите на града могат да наблюдават шоу със звук и светлина на замъка.

Замъкът Шенонсо

Замъкът Шенонсо е влязъл във френската история не само с богатите си колекции и изящна мебелировка, но и с това, че в продължение на векове е бил управляван, защитаван и обожаван от жени. Издигнат е през 1513 г. от Катрин Брисоне, разкрасен от Диан дьо Поатие и от Катерина Медичи. Замъкът разполага с богата колекция от произведения на изкуството.

Замъкът Кло Люсе

Кло Люсе е малък, но изключително красив замък, който се намира в град Амбоаз. Тук е бил последният дом на Леонардо да Винчи. Кло Люсе се намира на 500 м от кралския дворец на Амбоаз, с който е свързан с подземен тунел. Днес замъкът е превърнат в музей на Леонардо да Винчи, като съдържа над 40 модела на машини, измислени от гениалния учен.

         Снимка: Panoramas

Замъкът Шамбор

Това е замъкът, който най-много ще ви напомни на дворците от книжките с приказки. Архитектурата му съчетава елементи от средновековните френски традиции и такива от Ренесанса. Започната от крал Франсоа Първи като ловна резиденция, сградата така и не е завършена. Шамбор е най-големият замък в цялата долина на река Лоара.

Замъкът Шинон

Смята се, че замъкът Шинон е построен някъде през 10-и век. Принадлежал е на различни френски крале, а през 17-и век е бил владение на небезизвестния кардинал Ришельо. Малко след това Шинон е подарен на местния областен съвет.

След мащабна реставрация днес замъкът има един от най-модерните музейни кътове – с мултимедийни екрани със сензорни дисплеи, пейки с озвучаване и триизмерни модели. Акцентът е поставен върху военните функции на замъка, който се намира на границата на три френски области, поради което и често е участвал във военни действия.

Вижте най-добрите оферти за пътувания до Замъците по долината на Лоара!

>
27 януари 2014 г.

Тагове

замъци

идеи за уикенд

културен туризъм

реки

романтични места

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти