Начало / Статии / Статии - Франция

Сен Емилион - да се насладим на винарската култура на Бордо

Автор

/

Районът на Бордо е място за почти религиозно поклонение за енофилите и гастрономите. Централното място в него заема изтънченият град Бордо, един чудесно възстановен център на архитектурата на ХVІІІ век, който служи като база за набези към винарски области с толкова почитани имена като Медок, Грав и Сотерн.

Тук има повече от 10 000 лозя, но приятното средновековно градче Сен Емилион съблазнява човек да поспре пò за дълго в него. Лозя върху склонове се спускат от всички страни към неговите крепостни валове от ХІІІ век, обграждащи настланите с обли камъни средновековни улици, покрай които се редят магазини за вино и пекарни, продаващи въздушно леки ореховки.Винарните „Шато Марго“ и „Мутон Ротшилд“ и дегустацията на вина, която те предлагат, са дневните екскурзии в Медок. Но малките лозя, ветрилообразно разположени край градските стени на Сен Емилион, предоставят добрата възможност да опитате някои от най-изтънчените и сложно купажирани червени вина на Бордо.

Аристократичният замък от ХІХ век „Шато Гран Барей“ е отворил врати като извънградски хотел. Много от просторните стаи в него са с изглед към безкрайните лозя, а менюто на ресторант „Бел епок“ от регионални специалитети предлага впечатляваща carte des vins, повече от половината от които от
винарните на Сен Емилион.

Къде: Сен Емилион: 35 км североизточно от Бордо, Франция.
Най-добро време: пролет и есен, с изключение на гроздобера през септември, когато винарните са затворени за публиката.

Виж актуалните оферти за пътуване във Франция!

16 април 2021 г.

Тагове

винен туризъм

гастрономия

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти