Начало / Статии / Статии - Франция

Орлеан – градът на Жана д'Арк

Автор

/

Ако Жана д'Арк можеше да дойде днес в Орлеан, щеше да е доволна, че е спасила града.

Орлеан се намира в Долината на река Лоара, прочута с красивите си замъци, и е на някакви си 120 км от Париж.

Можете да използвате града като отправна точка за обиколка на замъците, но не пропускайте да се разходите и из самия Орлеан.

Орлеан и Жана д'Арк

Голяма част от забележителностите на Орлеан са свързани с Жана д'Арк, тъй като тя вдъхновява френската армия за победа след продължила една седмица обсада по време на Стогодишната война между Франция и Англия (1339 - 1453).

За да научите повече за живота и делата на смелата Жана, посетете Къщата на Жана д'Арк, която се намира на площад Шарл дьо Гол. Експозицията е поместена в сграда, която някога е била дом на ковчежника на Орлеан.

През 1429 г. Жана отсяда тук. В центъра на града има и статуя на Жана д'Арк.

Катедралата

Най-красивата гледка към катедралата е от отсрещния бряг на Лоара. Това е мястото, където Жана д'Арк е празнувала своята победа. През вековете сградата е променяна многократно.

Днес най-впечатляващи са цветните стъкла, които разказват истории, както и органът от 17-и век.

Музеят на изящните изкуства

Съдържа картини на френски и световни художници, включително Тинторето, Ван Дайк и Пикасо. Казват, че тук се пазят най-добрите образци на пастели на френски художници след Лувъра. Затворен в понеделник, вход свободен всяка първа неделя от месеца.

Парк Флорал

Това е огромен зелен парк, изграден около извора на река Лоаре (13-километрова река, която се влива в Лоара). Изследвайте различните градини, които включват далии, ириси и зеленчуци! Включете се като зрители или участници на игрищата за бадминтон и крикет или разгледайте стъклената къща с пеперуди.

На колело

Покрай Орлеан минава 800-километровия веломаршрут по течението на река Лоара. Можете да изминете част от маршрута и да разгледате някои от замъците в района.  

>
26 юни 2014 г.

Тагове

велотуризъм

замъци

културен туризъм

музеи за изящни изкуства

романтични градове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти