Начало / Статии / Статии - Франция

Нормандските плажове на десанта

Автор

/

На 6 юни 1944г. съюзническите сили започват „Овърлорд“, най-голямата военна операция в историята, и повече от 5000 кораба и десантни кораба, 50 000 моторни превозни средства и 11 000 самолета пресичат суровите води на Ламанша, за да започнат настъпление, което сварва нацистите напълно изненадани и в крайна сметка води до тяхното поражение.

Музеят на десанта, Руан, Горна Нормандия, Франция

По бреговете с кодови имена „Омаха“, „Юта“, „Джуно“ и „Суорд“ загиват около 4900 войници на съюзническите войски само през първия ден, а общият им брой за двуседмичните битки е почти невъобразим.

Времето е изтрило повечето от следите по сега тихия 80-километров участък на бруления от вятъра бряг, но много от мъжете остават, с 9386 американски войници, погребани под прости мраморни кръстове и звезди на Давид в американското гробище Колвил сюр Мер, а близо 5000 британски, канадски, австралийски и южноафрикански военнослужещи почиват в мир в британското гробище в Байо.

В Ароманш бетонните останки от огромното, направено от сглобяеми елементи пристанище, наречено „Мълбери Би“ (или „Порт Уинстън“), предназначено да подпомага доставките за Съюзниците, е недалеч от сушата. Няколко музея представят в подробности Денят на десанта, като най-важният от тях е Musee de Debarquеment (Музеят на десанта в Нормандия, близо до „Мълбери Би“), с неговата диорама на десанта, модели, филми и фотографии.

Около 50 км на юг Каенският мемориал е също вълнуващ и информативен, с изложби, посветени на причините и последствията от Втората световна война и нови експозиции за студената война.

Къде: Музеят на десанта, Руан, Горна Нормандия, (280 км северозападно от Париж) ,Франция
Най-добро време: целогодишно

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Франция!
 

>
06 юли 2015 г.

Тагове

музеи

социален туризъм

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти