Начало / Статии / Статии - Франция

Йожени льо Бен - пасторалното родно място на СПА-кухнята

Автор

/

Това затънтено селце, чиито топли извори и пасторална обстановка очароват императрица Йожени, на която то е преименувано, е било пренебрегвано от времето и туризма до пристигането на майстор-готвача Мишел Жерар и неговата съпруга Кристин.

Йожени льо Бен, Аквитания, Франция

Жерар е създателят на въздушната кула на всеки гастроном, cuisine minceur („СПА“-кухня, която подпомага осъществяването на революцията на nouvelle cuisine през 70-те години на ХХ в., позволявайки на вечерящите да си хапват царски, без при това да губят елегантната си фигура). Привържениците на школата на нискокалоричната храна могат да се спрат на менюто на Жерар, което е с абсолютен уклон към cuisine gourmande. Който и да било избор оставя у туристите незабравими спомени от вечерята.

Местата за пренощуване в това градче близо до Биариц са с провинциален, но изтънчен чар, който е почти толкова добър, че не е за вярване. Йожени льо Бен се състои почти изцяло от педантично управляваното от Жерар феодално владение: два минерални извора (първоначално действащия плюс по-новия La Ferme Thermale), три хотела (един приютен в бившата императорска резиденция) и два ресторанта (комплексът като цяло е известен под името „Ле Пре д’Йожени“).

Мнозина пътешественици идват с намерението да използват това дремливо селце като база за разглеждане на красивите Пиренеи и областта на баските на юг или региона на Бордо на север, но откриват, че им е трудно да оставят градчето, което е очаровало една императрица и нейната свита.

Къде: Аквитания, 140 км южно от Бордо, 121 км североизточно от Биариц, Франция
Най-добро време: пролет и есен.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Бордо!

Виж още:

Екскурзия в Париж

Екскурзия в Ница

Екскурзия в Монако

>
19 октомври 2011 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти