Начало / Статии / Статии - Франция

Дюната на Пилат – най-голямата пясъчна дюна в Европа

Автор

/

Макар пясъчните дюни да не са сред най-разпространените пейзажи, на които можете да попаднете в Европа, Дюната на Пилат – най-голямата на Стария континент, е малко позната забележителност. Озовете ли се там, имате чувството, че сте не във Франция, а някъде насред Сахара.

Намира се близо до морския курорт Пила сюр Мер, на Атлантическото крайбрежие на Франция. Дълга е 2,7 км, широка е 500 м, а височината й достига до 110 м.

Впечатляващите размери на Дюната на Пилат гарантират, че по което и време на годината да дойдете, гледката ще си заслужава. Ако имате късмет, може да я видите и покрита със сняг.

Дюната не е статична. Заради приливите и ветровете тя бавно се премества към вътрешността на сушата. Така къмпингът и боровата горичка малко по малко биват поглъщани от огромната пясъчна маса. Скоростта на движение на дюната е няколко метра годишно.

На информационните табели и в пътеводителите фигурира с няколко имена – най-често Dune du Pilat и Dune de Pyla (заради близкия курорт). Дюната се намира край градчето Ла Тест де Бюш. на 60 км от Бордо.

Виж актуалните оферти за пътуване във Франция!

Виж още:

Екскурзия в Швейцария

Екскурзия в Люксембург

Почивка в Андалусия

Почивка в Португалия

 

>
04 март 2020 г.

Тагове

идеи за уикенд

природни забележителности

романтични места

семеен туризъм

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти