Начало / Статии / Статии - Турция

На all inclusive почивка за първи път: Какво трябва да знаете

Автор

/

Почивката в all inclusive курорт е един от най-изгодните начини да прекарате отпуската си, особено ако основното, от което имате нужда, е да полежите, да се позабавлявате и да не мислите за нищо, дори и за това къде и какво да ядете за вечеря. 

Много често в пакетната цена е включена не само храна, но и куп забавления в хотелския комплекс като тематични вечери, дискотека, аеробика в басейна, игри с награди, забавления за децата и други. 

Преди да тръгнете на първата си ол инклузив почивка обаче, вижте кои са някои от най-честите грешки, които туристите правят. 

Не мислете, че всичко е включено в цената

Снимка: iStock by Getty Images

Макар в превод all inclusive да означава “всичко включено”, истината е, че в повечето случаи това не трябва да се разбира буквално. Много услуги и екстри в all inclusive курортите са срещу допълнително заплащане, като масажи и спа терапии, храна и напитки извън посочените в пакета (или извън посочените часове), трансфери, допълнителни екскурзии, румсервиз,и други. Някои алкохолни напитки също може да се заплащат отделно или да има ограничение на бройката за ден или седмица. Ако се чудите, просто попитайте служителите в хотела си. 

Оставете бакшиш

Оставянето на бакшиш зависи от културата на страната, в която се намирате, но на повечето места в Европа, Югоизточна Азия и Южна Америка е прието служителите в хотела да получат малък бакшиш. Колко и дали ще оставите, зависи от вашата преценка и от това колко доволни сте от обслужването. Добра идея е да се подготвите с дребни банкноти от местната валута, които да можете да оставите като бакшиш.

Внимавайте с яденето и пиенето

Снимка: iStock by Getty Images

Когато имате неограничено количество храна и напитки, е нормално да се изкушите да ядете и пиете повече, отколкото можете да понесете. Неслучайно толкова много поручвания изчисляват с колко килограма в повече се прибират туристите от all inclusive курортите в различните страни. 

Ястията са изкушаващи и ви се иска да не пропуснете нещо вкусно, а безкрайният поток от алкохолни и подсладени напитки е сбъднат сън. Мислете не само за излишните килограми, които после ще трябва да сваляте, а и за здравето си - след седмица преяждане и препиване ще се върнете у дома не отпочинали, а по-скоро със спешна нужда от още седмица за възстановяване. 

Изберете точният all inclusive курорт

Снимка: iStock by Getty Images

Макар да споделят обща концепция, all inclusive всъщност доста се различават по отношение на това, което е включено в цената. Преди да резервирате своята почивка, прочетете внимателно пълният текст на офертата - какво е включено и какво не в цената. Например, ако по принцип не пиете алкохол, пакет с ограничено предлагане на спиртни напитки ще ви излезе по-изгодно. 

Освен това опитайте да проучите какви хора посещават избрания от вас комплекс - някои са популярни предимно сред семейства с деца, други - сред по-възрастни хора, трети - само сред испанци или гърци. Онлайн ревютата ще ви помогнат да се ориентирате. 

Вижте актуални оферти за почивка в Турция!

>
31 май 2023 г.

Тагове

любопитно

полезно

ваканция

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти