Начало / Статии / Статии - Турция

Измир, домът на Омир

Автор

/

Турците говорят за този град като за „Красивия Измир“. Измир е разположен в дъното на дълъг и тесен залив, набразден от следите на стотици лодки и корабчета. Климатът е мек, а през лятото постоянният морски бриз смекчава горещината на слънчевите лъчи. Зад палмовите дървета по крайбрежните пешеходни алеи и авенюта започват хоризонталните тераси на града, които постепенно се издигат амфитеатрално към обграждащите го планини.

Измир е третият по големина град в Турция, а пристанището му е второто по големина след истанбулското. Това е космополитен град със собствен ритъм, който става особено оживен по време на Международния фестивал на изкуството (юни – юли) и на Международния панаир (август – септември).

Първото селище по тези места се появява през III хил.пр.Хр., в района на днешния квартал Найраклъ. По онова време Измир и Троя имали репутацията на най – развитите градове в Западна Анатолия. Около 1500г.пр.Хр. градът влиза в границите на възникналата в Централна Анатолия империя на хетите.  През I хил.пр.Хр. Измир, тогава известен като Смирна, става най – важния град в Йонийската федерация. Това е звездният миг на града и според някои сведения тогава в него живее Омир. Краят на Смирна идва около 600г.пр.Хр., когато лидийците я превземат. Под тяхна власт Измир се превръща в незначително селище – положение, което не се променя, когато през Viв.пр.Хр. идват персите.

През IV в.пр.Хр., по времето на Александър Македонски, на склоновете на планината Пагос (Кадифекале)е построен нов град. В годините на римската власт, която започва през Iв.пр.Хр., Измир преживява втората си звездна ера. През IV в. Византия поема контрола над града, който остава в нейната власт до идването на селджукските турци през XI в. през 1415г. султан Мехмед Челеби включва Измир в Османската империя.

Музеи

Археологическият музей, до площад Конак, притежава изключителна колекция, сред която се открояват статуите на Посейдон и Деметра. В древността те украсявали местната агора.(Отворено всеки ден без понеделник).

Намиращият се до Археологическия музей, Етнографски музей има добра колекция от килими от Бергама (Пергам) и Гьордес, традиционни костюми и .... седла и юзди за камили. (Отворено всеки ден без понеделник).

Музеят на Ататюрк се намира на улица „Ататюрк“ в стара къща, която е била използвана от основателя на Турската република. Експозицията съдържа фотографии и лични вещи на Ататюрк. (Отворено всеки ден без понеделник).

В Музеят на изящните изкуства на площад Конак са експонирани творните на известни турски художници. (Отворено всеки ден без понеделник).

Частният Музей на изкуствата Селчук Яшар се намира на булевард „Джумхуриет“. В колекцията му ще видите творби на турски автори от XX в. (Отворено всеки ден без понеделник).

Природонаучният музей в Борнова играе основна роля в опазването на екосистемите и природните ландшафти в Егейско море. (Отворено всеки ден без понеделник).

Археологическият музей Йодемиш е на 60км източно от Измир. В експозицията му има находки от района. (Затворено през уикенда).

Исторически забележителности и паметници

Разкопките на Байраклъ извадиха на бял свят статия на Атина и останки от крепостните стени на стария йонийски град, който процъфтява през VII – vв.пр.Хр. Тук са открити и керамични съдове от III хил.пр.Хр.

Впечатляващите останки на крепостта на хълма Кадифекале (Пагос), построена от Лозомах по времето на Александър Македонски, и до днес доминират пейзажа на Измир. От тях се разкриват спиращи дъха гледки към целия измирски залив.

Първата агора на мястото на сегашния квартал Намазга, които виждате сега, са от строежите на Марк Аврелий, който я възстановява през 178г. след голямото земетресение.

Акведуктите Шириньер и Йешилдере, два образеца на римско инженерство над река Мелес, снабдяват Измир с вода в годините на Византия и Османската империя.

Църквата “Св. Поликарп“ e най – старата в Измир и символизира една от седемте църкви, споменати в Апокалипсиса. Св. Поликарп е убит от римляните на 86 – годишна възраст през 155г. Те са опитали да го изгорят жив на Кадифекале. Според легендата пламъците не го докоснали и Поликарп  бил убит с удар с копие. Църквата е възстановена през 1620г.

Ханът Къзлараасъ, изящен образец на исманската архитектура от XVIIIв., е в процес на реставрация.

Символът на Измир – Часовниковата кула, или Саат кулеси – се намира на площад „Конак“, в центъра на града. Тя е дарение от султан Абдул Хамид, и е построена през 1901г. в декоративен османски стил.

Старият квартал Асансьор, изпълнен с множество реставрирани стари лъщи, в миналото бил известен като Еврейския квартал. Пешеходната улица „Дарио Морено“ води към сградата Асансьор, в която се намира елеватор от XIX в. Тя е с височина 51м и свързва две намиращи се една над друга улици. На горното й ниво има ресторант с великолепна гледка към града.

В центърът на площад „Джухуриет“ (Площада на Републиката), стои паметникът на Ататюрк. Впечатляващата статуя изобразява яздещия Ататюрк, който гледа към морето. Издигната през 1933г., тя е поставена в чест на освобождението на града от турската армия.

Статуята  „Летящите делфини“ в Каршъяка символизира дружбата о братството.

Джамии

Най – старата и най – голямата джамия в Измир е Хисар. Построена през XVIв. и е възстановена през XIXв., тя има великолепен интериор с интересен мембер (амвон) и михраб (молитвена ниша, сочеща към Мека).

Други джамии в Измир са Салепчиолу (XХв.) и Шадърван (XVII в., възстановена през XIXв.). И двете са в квартала Кермератлъ.

Паркове

Главният парк в града Кюлтюрпарк предлага редица възможности за отдих и забавления, включително зоологическа градина, ресторант, тихи градини и лунапарк. Тук се провежда Международният панаир в Измир.

Паркът Олаф Палме в Каршъяка предлага възможности за приятна почивка и спорт. Каршъяка е древната Корделия.

Недалеч се намира паркът Аднан Сайгун, център за художествени дейности с амфитеатър за концерти и театрални постановки, и скулптурен парк на открито.

В парка Инсан Хакларъ(Парка на човешките права) има множество съвременни скулптури, включително ограмната „Летящи делфини“.

Разположен на брега на морето, паркът Муамер Аксой, предлага прекрасни гледки към залива.

Физкултурнияр парк Тургут Йозал в Байраклъ има съоръжения за спорт.

Изкуство, култура и забавления

Измир има дългогодишна репутация на космополитен културен град. В Центъра за култура се организират концерти, оперни и балетни представления. Градът е дом на Егейския симфоничен оркестър и на пъстра и оживена театрална общност. По време на Международния фестивал на изкуствата  в Измир се събират чуждестранни и местни артисти, които изнасят представления в различни части на града и околностите му, включително и Ефес. Наемете файтон в пешеходната зона, а после изкарайте вечерта в жизнерадостната атмосфера на баровете и кафенетата около Кордонбою, кея Пасапорт  и Каршъяка.

На пазар в Измир

По уличките на пазара Кемералтъ  ще откриете привлекателни антики, оригинални и изящни бижута, разнообразни дрехи и прочутите измирски сушени смокини и стафиди. Рибните ресторанти в този пъстроцветен район предлагат местни специалитети с различни видове ципура.

Най – добрите модерни и елегантни магазини са на променадата Кордон в Алсанджак, в Каршъяка, на булевард Джумхуриет и в Пасапорт.

Виж актуалните оферти за пътуване до  Измир!

>
10 май 2010 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти