Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Измир, домът на Омир

Вижте още от Измир
1 от 6

 

Турците говорят за този град като за „Красивия Измир“. Измир е разположен в дъното на дълъг и тесен залив, набразден от следите на стотици лодки и корабчета. Климатът е мек, а през лятото постоянният морски бриз смекчава горещината на слънчевите лъчи. Зад палмовите дървета по крайбрежните пешеходни алеи и авенюта започват хоризонталните тераси на града, които постепенно се издигат амфитеатрално към обграждащите го планини.

Измир е третият по големина град в Турция, а пристанището му е второто по големина след истанбулското. Това е космополитен град със собствен ритъм, който става особено оживен по време на Международния фестивал на изкуството (юни – юли) и на Международния панаир (август – септември).

Първото селище по тези места се появява през III хил.пр.Хр., в района на днешния квартал Найраклъ. По онова време Измир и Троя имали репутацията на най – развитите градове в Западна Анатолия. Около 1500г.пр.Хр. градът влиза в границите на възникналата в Централна Анатолия империя на хетите.  През I хил.пр.Хр. Измир, тогава известен като Смирна, става най – важния град в Йонийската федерация. Това е звездният миг на града и според някои сведения тогава в него живее Омир. Краят на Смирна идва около 600г.пр.Хр., когато лидийците я превземат. Под тяхна власт Измир се превръща в незначително селище – положение, което не се променя, когато през Viв.пр.Хр. идват персите.

 През IV в.пр.Хр., по времето на Александър Македонски, на склоновете на планината Пагос (Кадифекале)е построен нов град. В годините на римската власт, която започва през Iв.пр.Хр., Измир преживява втората си звездна ера. През IV в. Византия поема контрола над града, който остава в нейната власт до идването на селджукските турци през XI в. през 1415г. султан Мехмед Челеби включва Измир в Османската империя.

Дата: 10 май 2010 г.
4.5/5, 25276 гласа
Етикети:  | Хотели в Измир
Забележителности около Измир