Начало / Статии / Статии - Турция

Разходка из Северния Егейски регион

Автор

/

Бергама (Пергам), някога голям културен център, продължава да живее като една от най – важните археологически забележителности в Турция. В акропола му, разположен на хълм над съвременния град, са запазени останки от някога прочута библиотека; стръмен театър; храмове на Траян и Дионис; монументалният олтар на Зевс; светилището на Деметра; гимназиум на три тераси и древна агора. Асклепионът, в югозападната част на долния град, някога бил храм на бога на здравето, Асклепий. В града е разположен Археологическият и етнографски музей, а недалеч е храмът на Серапис, бог на подземния свят, почитан в Египет като Озирис. Византийците превърнали храма му в базилика.

Дикили, оживено от пристигащите по море туристи, тръгнали към Пергам, е пристанището на Бергама. Атмосферата му е спокойна, а повечето добри ресторанти са разположени на крайбрежната алея Кордон. Поспрете в малкото пристанище Чандарлъ, древното Питане, за да посетите тукашната генуезка крепост, която е сред най – добре запазените в Турция.

Фоча

Древната Фокея, сега Фоча, някога била част от Йонийската федерация. Днес е модерен и оживен курортен град, разположен на два залива. Приятните хотели, чистите плажове и примамливите ресторанти привличат туристи от цял свят. А онези, които искат да добият перфектен тен, може да го сторят на естествените скални тераси по близките Острови на сирените.

Айвалък

Айвалък е приятен пристанищен град сред красиви борови гори. Недалеч от мего, от Шейтан софрасъ (Дяволската трапеза) се разкриват великолепни гледки към архипелага в залива на Айвалък и към островчето Алибей (Джунда), където има добри рибни ресторанти. 

Плажът Сарамсаклъ е един от най – красивите в района.

Курорти около залива Едремит

Около заливът Едремит,  известен и като Маслинената Ривиера,  има серия от добри курорти – Кючуккую, Алтънолук, Акчай (спа център с много минерални извори), Едремит и Йорен. Всичките имат прекрасни плажове, които обграждат целия залив и предлагат на посетителите голям избор от хотели и пансиони с гледки към морето. Тук е и Националния парк Каз даъ, със своята чутовна природа, приятни зелени площи за почивка и горещи минерални извори, Според митологията тук се е провел първият конкурс за красота в историята. В сянката на планината Каз даъ (Ида, 1774м.), в Панарбашъ, западно от Акчай, Парис дал златната ябълка на Афродита в своя известен „Съд на Парис“.

Бехрамкале (Асос)

Асос, известният просветен център на античността, се намира на 87км от Чанаккале, в региона на Айваджък. Аристотел, най – известния ученик на Платон, бил поканен в Асос и преподавал и живял там повече от три години. Оженил се за племенницата на Хермея, основал философско училище и извършил ранните си изследвания в областта на зоологията, биологията и ботаниката.

Акрополът на Асос (Бехрамкале) се извисява на 238м над морското равнище. Тук през VI в.пр.Хр. е построен храмът на Атина. В момента дорийският храм е в процес на реставрация, която ще възстанови старата му роля на пазител на полуостров Бига  и на залива Едремит. Останете до късно, за да видите руините на лунна светлина, или станете рано, за да се насладите на соиращата дъха гледка към за;ива Едремит, където ще разберете защо хората избрали да се заселят тук.

На терасовидния бряг към морето са запазени останки от агора, гимназиум и театър. От северния ъгъл на акропола ше видите джамия, мост и крепост, построени през XIV в. от османския султан Мурад I. Долу лежи идилично древно пританище. Със своята жизнена, дружелюбна, бохемска атмосфера, Асос си е спечелил репутацията на център на хората на изкуството.

Тук можете да прекарате своята ваканция така, че да си спомняте за нея с години. В селцето Гюлпънар, на 25км от Бехрамкале, е древният град Хрисе с храма на Аполон Сминтейски от II в.пр.Хр. Живописното селце Бабакале, чиито къщи са разположени амфитеатрално на скали, надвиснали над морето е на 15км западно от Гюлпънар. В него се стига по необозначен път, който криволичи по разкъсания бряг.

Чанаккале

Чанаккале е на широкия едва 1200м проток на Дарданелите, свързващ Мраморно и Егейско море. Между Чанаккале на азиатския бряг до Еджеабат и Килитбахир на европейския всеки ден пътуват фериботи за пътници и автомобили. Яхтите в Дарданелите часто спират в добре оборудваната марина на Чанаккале.  Кафенета, ресторанти и хотели в пешеходната зона предлагат гледки към пристанището и крепостта Килитбахир. Има и археологически музей.

През 1451г. султан Мехмед II, който по – късно завзема Константинопол, построява една крепост при Килитбахир на европейския бряг и една при Чименлик, на азиатския, за да контролира движението през Дарданелите. Днес крепостта Чименлик е военен музей, посветен на битките в Чанаккале през Първата световна война.

Виж актуалните оферти за пътуване в Турция!

>
07 юли 2010 г.

Тагове

крепости

музеи

пристанища

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти